Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви че Анкара ще предложи

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви че Анкара ще предложи
Коментари Харесай

Голанските възвишения - борба за петрол и още нещо

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи че Анкара ще предложи въпросът с Голанските възвишения да бъде разискван в Организация на обединените нации, съобщи МИА.
Изявлението на американският президент Доналд Тръмп за признаването на суверенитета на Израел на Голанските възвишения бе оповестено за " подарък " за израелския министър председател Бенямин Нетаняху преди изборите на 9 април.
В обръщението си към Организацията за ислямско съдействие (ОИС) Ердоган акцентира, че окупацията на Голанските възвишения не би трябвало да се легализир а.
Израел откъсна Голанските възвишения на Сирия по време на шестдневната война през 1967 година, а през 1981 година анексира региона. В резолюцията 497 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната след анексирането, Израел се назовава " окупационна мощ ", а опитите на Тел Авив " да наложи законите си, юрисдикцията и ръководството на окупираните сирийски Голански възвишения е " безсмислено и без международноправен резултат “.
Шестдневната война, известна още като арабско-израелската война, се води сред Израел от една страна и Египет, Йордания и Сирия от друга. В края на войната Израел слага под собствен надзор Ивицата Газа, Синайския полуостров, Западния бряг и Голанските възвишения.
Голанските възвишения са едни от най-плодородните земи в региона , почвата е извънредно богата на минерали, поради вулканичния й генезис.
Те са един от най-важните източници на питейна вода. Преди 1967-а година от Голанските възвишения, Сирия си набавяше 1/3 от прясната вода в страната, а в този момент същото се отнася и за Израел.
Вероятно най-важният аспект е откриването на нефт в територията. През 2013 година израелското държавно управление даде лиценз на употреба на Genie Energy. Единствената легална интернационална спънка бе, че съгласно Организация на обединените нации и интернационалното право Голанските възвишения са окупирана сирийска територия . Затова Съединени американски щати стартира този развой да натиска съдружниците си и за пръв път гласоподава против резолюцията на Организация на обединените нации, която осъжда окупацията на възвишенията.
Genie Energy e американско-израелска компания , с доста авторитетни персони в борда им, в това число Дик Чейни, Рупърт Мърдок и Джеймс Уозли .
Като предтекст за смяната на позицията на Съединени американски щати, тогавашният представител на Съединени американски щати към Организация на обединените нации, Ники Хейли посочи, Асад е употребявал химическо оръжие и е изгубил интернационалното доверие. Докладвалите за хипотетичните химически офанзиви " бели каски " след това бяха уличени във фалшификации на химически офанзиви и също така сами създават химически оръжия. Друг факт от значимо значение е изтеглянето на въпросните " бели каски " точно в Израел .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР