Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вдигна нивото на заплахите си

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вдигна нивото на заплахите си
Коментари Харесай

Eрдоган вдигна мизата срещу кюрдите в контролираната от САЩ зона в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подвигна равнището на заканите си за военна офанзива против следената от Съединени американски щати територия в Североизточна Сирия, а американската войска настоя, че двете страни " реализират прогрес " в разрешаването на разликите си. Това написа американският вестник The Washington Post в разбор, представен от организация " Фокус ".
Ердоган сподели, че президентът Тръмп е " реагирал позитивно " в петъчен телефонен диалог на едно турско искане - съюзническите сирийски кюрдски сили да бъдат изведени от сирийския град Манбидж. Турският президент обаче уточни, че турските интервенции на изток, където кюрдските бойци заемат поредност от сирийски гранични градове, могат да стартират " във всеки един миг ".
Турция, изясни турският водач по време на тирада в централната провинция Коня, ще работи " без да навреди на американските бойци " в граничните пунктове за наблюдаване и тези, разпръснати сред кюрдските бойци.
Говорителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати Шон Робъртсън отхвърли да разисква „ оперативни елементи “ за каквито и да е американски или кюрдски военни напредвания в отговор на заканите на Турция. Той визираше въпросите за телефонния диалог сред Тръмп и Ердоган от петък.
Високопоставен чиновник на Белия дом, говорейки под изискване за анонимност, съобщи, че " Съединените щати и Турция остават в тясно съдействие на най-високо ниво по отношение на обстановката със сигурността в Северна Сирия "
Турция счита, че кюрдите от „ Отрядите за национална самозащита “ (ОНС), които бяха основни съдружници на Съединени американски щати при успеха над „ Ислямска страна “ в Сирия, са терористи, свързани с турски сепаратисти. Че те са взели територия и политици, свързани с кюрдските бойци, са основали краткотрайни държавни структури в региони, доминирани от арабите.
Исканията на Турция съставляват мистерия за администрацията, която съобщи, че е покрай успеха над джихадистите, само че акцията против тях ще пострада без кюрдските сили, които изнесоха по-голямата част от борбите на място. В същото време американските представители обявиха, че правят оценка Турция като съдружник на НАТО и се пробват да отговорят на недоволствата ѝ.
Двете държавни управления " интензивно координират всички въпроси, засягащи турската сигурност и ситуацията в Североизточна Сирия ", сподели представителят на Пентагона Ерик Пахън.
Служител на Пентагона означи, че Турция е съсредоточила нови военни елементи по границата, дружно със сирийските бойци, които споделят желанието ѝ да изгонят кюрдите. Американските военни се притесняват, че тези бойци, които назовават „ ПТО “ - подкрепяната от Турция съпротива, може да не са напълно под контрола на Турция, сподели служителят, който приказва под изискване за анонимност, с цел да може да обясни ситуацията в Сирия.
Миналата седмица турски самолети бомбардираха позиции на турските кюрди в Северен Ирак, наоколо до границата със Сирия и Анкара заплаши, че ще стартира интервенция в Сирия, само че Пентагонът предизвести, че „ едностранни военни дейности в Североизточна Сирия от която и да е страна, изключително в случай че там или наоколо участват американски военнослужещи, може да има тежки последици. Ще приемем всевъзможни сходни дейности за неприемливи “, бе маркирано още в известие от представителя на Военното ведомство.
И Германия е срещу
Германският външен министър Хайко Маас счита, че оповестената от Анкара интервенция против кюрдските формирования в Сирия може да заплаши напъните за стабилизация на ситуацията в района, съобщи БГНЕС.
„ Нито една страна не би трябвало да дава мотив, който би могъл да води до нова ескалация “, сподели той по време на визитата си в град Ербил, административен център на Иракски Кюрдистан. „ Това евентуално ще заплаши многочислените старания за стабилизация на ситуацията. Смятаме, че това не е вярно “, акцентира Маас, отговаряйки на въпрос по отношение на проектите на Анкара.
Коментирайки договарянията сред Русия, Иран и Турция за Сирия в Женева, той означи, че Германия приветства разговора, само че е значимо да се „ реализира същински прогрес “ в политическия развой.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР