Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Ирак, че Турция ще

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Ирак, че Турция ще
Коментари Харесай

Ердоган предупреди: Турция може да удари бежански лагер дълбоко в Ирак

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести Ирак, че Турция ще " прочисти " бежански лагер, който съгласно него обезпечава несъмнено леговище на кюрдски екстремисти , заплашвайки да продължи отдавнашната си военна акция по-навътре в иракската територия, съобщи " Ройтерс ".

През последната година турските сили ускориха офанзивите против бази на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, фокусирайки огневата си мощност и нахлуванията си главно върху линия от територия до 30 км във вътрешността в Ирак.

Ала Ердоган сподели, че Махмур, лагер на 180 км южно от турската граница , в който повече от две десетилетия се намират хиляди турски бежанци, бил " развъдник " за екстремисти и Турция би трябвало да се оправи с него .
 Армията на Турция предприе нова интервенция в Северен Ирак
Армията на Турция предприе нова интервенция в Северен Ирак

" Героични командоси на героичните турски въоръжени сили са в Северен Ирак "

" Ако Организация на обединените нации не го прочисти, ние ще го създадем като член на Организация на обединените нации ", настоя Ердоган и добави, че Анкара считала, че Махмур представлявал толкоз огромна опасност, колкото крепостта на ПКК в планините Кандил в Северен Ирак.

" Колко време би трябвало да поносим това ", запита той пред турската държавна телевизия TRT.

Високопоставено иракско публично лице е споделило пред " Ройтерс ", че Турция се е оплакала предходната седмица на Багдад за " терористични действия, подхванати от ПКК против Турция от лагера им в Махмур ".

Командири от службите за сигурност и локални длъжностни лица са разследвали турското недоволство и са споделили на държавното управление, че лагерът Махмур бил следен от бойци на ПКК, които не разрешавали достъп на държавните сили .

Лагерът е основан през 1990-те години, когато хиляди кюрди от Турция прекосиха границата в придвижване, което съгласно Анкара е било съзнателно предизвикано от ПКК.

ПКК, избрана за терористична организация от Съединени американски щати и Европейския съюз, води въоръжен протест против турската страна в най-вече кюрдската Югоизточна Турция от 1984 година Повече от 40 000 души са убити в спора.

Махмур беше обект на турски въздушни удари преди година, макар че по това време нямаше информация за жертви, само че почитан турски представител съобщи, че в този момент това е приоритет за Анкара .

" Лагерът Махмур се употребява като един от логистичните центрове при офанзиви против Турция или турските въоръжени сили ", акцентира турският представител, като добави: " Време е в този момент, би трябвало да се прочисти от ПКК. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР