Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа проектобюджета за 2019 г.,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа проектобюджета за 2019 г.,
Коментари Харесай

Основната цел на новия турски бюджет: да балансира икономиката на страната

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа проектобюджета за 2019 година, който дава обещание да помогне на стопанската система да възвърне фискалната дисциплинираност и да понижи инфлацията след години на растеж на заемите и обезценяването на лирата в последно време, написа Bloomberg.

Както бюджетните доходи, по този начин и разноските се чака да набъбнат с към 25% по отношение на тази година, запазвайки годишния недостиг на малко над 80 милиарда турски лири (14.2 милиарда долара). Дефицитът ще бъде малко под 2% от $880-милиардното Брутният вътрешен продукт на Турция и малко по-голям от този през тази година, поправен с инфлацията, планува проектобюджетът.

" Възстановяването на ценовата и финансовата непоклатимост в близко бъдеще " е задачата на бюджета, а " икономическото балансиране и бюджетната дисциплинираност " също са измежду неговите цели, показва държавното управление.

 Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на непознатите вложители
Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на непознатите вложители

Ердоган и Анкара имат проект по какъв начин да измъкнат страната от " триъгълника на злото "

След като времената на лесните пари отминаха за турската стопанска система, политиците би трябвало да изпълнят обещанията си за по-голяма бюджетна дисциплинираност, с цел да успокоят вложителите, разтревожени от обезценяването на валутата, което се утежни през август и септември поради глобите на Съединени американски щати.

Паричното и фискалното стягане би трябвало да бъде част от микса за възобновяване на стопанската система след спада на валутата, предложи Международният валутен фонд по-рано този месец.

Проектобюджетът е знак, че Турция най-после се стреми да ограничи обществените разноски и да се въздържи от основаването на различен взрив на кредитирането, задвижван от държавни гаранции, което е належащо, с цел да се възвърне най-малко част от доверието в политиката, изгубено в последните няколко месеца.

 Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес Обновена
Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес

Централната банка е длъжна да увеличи лихвите, дейностите й са решаващи за стопанската система

Все отново съкращенията на разноските, планувани от държавното управление, и действителните лихвени проценти, предлагани от турската централна банка, не са надалеч от желанията на вложителите, които те показаха по време на рухването на валутата преди 2 месеца.

След 9 следващи дни на облаги, лирата спадна с близо 1% против $ в търговията в Истанбул в четвъртък, като загубите й за годината са над 32%, по данни на Bloomberg.

Фискална дисциплинираност

С упования на централната банка за потребителска инфлация от 17% през идващите 12 месеца, бюджетният недостиг, очакван за 2019 година, не демонстрира съвсем никакво разширение, когато се поправя с ценови покачвания. Според последните публични оценки дефицитът на държавното управление ще доближи 72.1 милиарда лири (12.78 милиарда долара) в края на тази година.

 Политиката на Турция е напът да взриви стопанската система й
Политиката на Турция е напът да взриви стопанската система й

Страната понижава налози и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всеки път

Правителството първо разгласи желанията си да резервира недостига в действително изражение в средносрочната стратегия, показана предишния месец, акцентирайки цели, които вложителите възприеха по-скоро като реалистични, в сравнение с като амбициозни.

Голямо отклоняване от тазгодишния бюджет е размерът на специфичните облигации, които държавното управление може да емитира, повишен от 1% до 3% от разноските или към 28.5 милиарда лири (5.05 милиарда долара).

Такива скъпи бумаги могат да бъдат употребявани от държавното управление за даване на капитал за държавните банки и други държавни организации, според предлагането. По формулировка те не могат да бъдат препродавани на вторичния пазар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР