Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри днес моста Чанаккале 1915,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри днес моста Чанаккале 1915,
Коментари Харесай

Ердоган откри моста "Чанаккале 1915"- най-дългия висящ мост в света

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри през днешния ден моста " Чанаккале 1915 ", най-дългия провесен мост в света, който свързва Европа и Азия в региона на Дарданелите, оповестиха турските медии.

Мостът бе открит в деня на отбелязването на 107-та годишнина от най-голямата победа на османската армия над силите на Антантата (18 март 1915 г.) по време на Първата международна война в борбата при Чанаккале (Галиполи).

Мостът над Дарданелите ще обезпечи шосейна връзка сред Лапсеки и Гелиболу на двата бряга, обезпечавана до момента посредством фериботи.

Това е един от най-големите транспортни планове в историята на Турция, реализацията на който стартира на 18 март 2017 година

Ердоган съобщи на церемонията, че Турция през днешния ден открива най-дългия провесен мост в света с най-голямо разстояние сред двете отвесни опори, изпреварвайки Япония, която до момента е държала шампионата в това отношение.

Той уточни, че в името на новия мост е маркирана годината на успеха в борбата при Чанаккале - 1915 година, а техническите особености на моста носят избран смисъл. Ердоган сподели, че височината на опорните колони е 318 метра, което отразява датата 18 март, а дистанцията сред двете опорни елементи на моста е 2023 метра, което символизира 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на републиката.

Президентът означи, че мостът е осъществен с инвестиция от 2,5 милиарда евро, като той ще обезпечи на страната годишна облага от 415 милиона евро от икономисване на време, гориво и понижаване на въглеродни излъчвания. Ердоган сподели, че изчисленията демонстрират, че планът ще способства с 5,3 милиарда евро в произвеждане за стопанската система, за заетостта - със 118 000 души и за националния приход - с 2,4 милиарда евро.

Ердоган напомни, че мостът е издигнат посредством модела на партньорство сред държавния и частния бранш и уточни, че Турция се подрежда на трето място в Европа и на 13-то място в света по използване на този бизнес модел.

Ердоган означи, че до момента транспортната връзка сред Лапсеки и Гелиболу се е осъществявала единствено с фериботи, като пътуването сред двата бряга е отнемало 1,5 часа. Той акцентира, че с новия мост пътуването ще лишава единствено 6 минути.

Президентът заяви, че наред с новия мост, през днешния ден се открива и 101-километровата автомагистрала Малкара-Чанаккале, която е част от огромен транспортен план, който ще свърже Истанбул с Текирдаг през Чанаккале с Балъкесир.

Ердоган заяви, че таксата за прекосяване на коли през моста " Чанаккале 1915 " ще бъде 200 лири (25 лева). Той уточни, че прекосяването през мост през първата седмица след откриването ще бъде гратис.

Информацията е на Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР