Турският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква лидерите на Европейския съюз

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква лидерите на Европейския съюз
Коментари Харесай

Ердоган очаква на срещата във Варна ЕС да премахне пречките пред членството на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган чака " водачите на Европейския съюз да отстранен в най-скоро време изкуствено наложените спънки във връзка с европейското участие на Турция. Както и да заемат градивна позиция, тъй че участието на Турция в Европейски Съюз да не се жертва за споразумяване на вътрешнополитически сметки ". Това излиза наяве от изявление на Ердоган за италианския вестник " Стампа " във връзка упованията му за плануваната през март в град Варна среща в границите на българското председателство.

В изявлението Ердоган подчертава на терора на Кюрдската работническа партия (ПКК). " С Борисов (министър-председател на България), Юнкер (председател на Европейската комисия) и Туск (председател на Европейския съвет) сме отдавнашни другари. Няма различен политик по-старши от мен в Европейски Съюз ", споделя той.

" Но мощно ме огорчава следният факт. Тероризмът е проблем както в Европа, по този начин и на други места по света. Но да вземем образеца с ПКК - в Европа и в други страни ПКК е оповестена за терористична организация, само че виждате, че една група европейски депутати влизат в Европейския парламент, закичени с парцалите на ПКК. Това са неща, които не трябва да се позволяват. Европа от една страна не разрешава ПКК, само че в това време европейски парламентаристи вкарват в техния парламент знаците на една терористичната организация ", споделя президентът.

По думите му Турция извършва поетите отговорности на страна-кандидат за Европейски Съюз. " Но процесът не е едностранен. Европейски Съюз също би трябвало да извърши на първо място дадените обещания. В стадия на договарянията Европейски Съюз самичък запушва процеса, само че в това време упреква нас. Това е незаслужено. Някои европейски страни оферират разнообразни други възможности във връзка с Турция, само че това също е незаслужено ".

Като подчертава на пълноправното участие на Турция в Европейски Съюз, Ердоган декларира: " Желанието на Турция е за пълноправно участие. Други варианти отвън тази са надалеч от нас и няма да ни задоволят. Очакванията ни от Европейски Съюз са час по-скоро да отстрани изкуствено поставените загради пред нас и да следва градивна политика ".

Подобно изявление направи по-рано този месец и министърът по европейските въпроси Омер Челик. " Привилигировано партньорство или други сходни подходи, не одобряваме нищо от това съществено. На Турция не може да се оферират сходни неща ", акцентира Челик./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (130)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР