Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви общонационален траур в страната

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви общонационален траур в страната
Коментари Харесай

Докато жертвите растат: Ердоган обяви национален траур

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи общонационален печал в страната за жертвите на двете трусове, станали през нощта на 6 февруари. Периодът на печал в Турция ще продължи до 12 февруари в това число, осведоми БГНЕС.

По последни данни на управляващите вследствие на двете трусове в Турция са починали над 1500 души, а повече от 11 000 души са били ранени. В прилежаща Сирия, която беше наранена от сеизмични талази, броят на жертвите надвиши 960.
-->
Разрушително мощно земетресение с магнитуд 7,8 бе записано в нощта против 6 февруари в 3:17 часа българско време на границата сред Турция и Сирия, наоколо до градовете Адана и Алепо. Трусът е осъществен по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в региона, подложен на непрестанен напън от Арабската и Африканската плоча, оповестиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Броени минути след главния трус са регистрирани два мощни следващи земетресения (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са предизвикали още повече опустошения и суматоха в засегнатия район. Вълната от вторични земетресения продължи, осведомиха по-рано през днешния ден от НИГГГ-БАН.

В 12:23 по обяд (българско време) бе записано ново разрушително земетресение с магнитуд 7,8 в окръг Кахраманмараш, Южна Турция.Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул трусът е бил с магнитуд 7,5, а по данни на Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) магнитудът на новия трус е бил 7,6.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР