Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция в разпалване на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция в разпалване на
Коментари Харесай

Ердоган обвини Гърция в разпалване на напрежение, Франция - в колониализъм

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Гърция в разпалване на напрежение в източното Средиземноморие.

Разпалването на напрежение в източното Средиземноморие се дължи на гръцкия нрав. Ние обявихме публично лицензите за изследване в този регион и те станаха известни на целия свят. Те ще продължат до 23 август. Турция не търси нито непотребни завършения, нито непотребни напрежения. Но реакциите на гръцката страна са недоброжелателни. Тези, които атакуват моите братя в Западна Тракия, ще дадат сметка за това пред интернационалните институции. Предупреждавам и Европейски Съюз. Искаме правдивост, наш дълг е да пазиме родствениците си. Няма никаква логичност в претенциите на Гърция за пълномощия върху остров Мейс /Кастелоризо - б.а/, който е на 580 километра от гръцкия континент, и единствено на 2 км от турските крайбрежия, уточни Ердоган.

Турският президент съобщи това в тирада пред участници в конференция на регионалните управления на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР). Конференцията бе свикана във връзка 19-ата годишнина от основаването на партията, която ще се означи през днешния ден с редица прояви.

По думите на турския президент фактът, че Турция води дейна и решителна външна политика, безпокои някои.

Постъпките на Турция са на законова основа и в границите на съглашението с Либия. Гръцката кипърска общественост /Република Кипър - б.а/ от 2003 година насам гледа на целия остров /Кипър - б.а./ като на лична територия и дава лицензи за енергийни изследвания в територии, които се кръстосват с тези на Турция. Другата посока на противозаконните стъпки е в това, че затварят нашата страна в залива на Анталия. Виждаме, че Гърция и гръцкото кипърско управление /Република Кипър - б.а./, предизвикани от една друга страна, подхващат неправилни стъпки, сподели Ердоган.

Ние потърсихме решение на проблемите с Гърция на дипломатическата маса. Искам особено да подчертая следната истина - ние нямаме искания към ничия благосъстоятелност, само че също няма да допуснем да ни лишават нашето право. Всички опити за премахване на Турция и на кипърските турци нямат никакъв късмет за триумф, уточни Ердоган.

Ердоган упрекна френския държавен глава Еманюел Макрон, че преследва колониални цели в Ливан, и окачестви неотдавнашното му посещаване в Бейрут като зрелище, в подтекста на възходящо напрежение сред Анкара и Париж.

"Това, което Макрон и компания желаят, е да върнат колониалния ред /в Ливан/ ", съобщи Ердоган. "Ние не тичаме да се снимаме или да вършим представления пред камерите ", добави той.

Турският президент има поради визитата на Макрон, необятно отразено в медиите, предходната седмица в Бейрут след детонацията на 4 август, в която починаха 171 души и над 6500 бяха ранени и която унищожи ливанската столица.

Макар турският президент да не отиде персонално в Ливан, той изпрати там предходната седмица своя вицепрезидент и външния си министър.

Ливан бе подмандатна територия на Франция от 1920 до независимостта си през 1943 година Преди това той бе под непряко османско ръководство в продължение на четири века.

Ердоган насочи тези нападки в подтекста на възходящо напрежение сред Турция и Франция, свързани с другите им ползи в Либия и Източното Средиземноморие.

В речта си турският президент съвсем не се спря на проблемите във вътрешната политика, само че означи, че смяната на статута на "Света София " от музей в джамия е вляла нов прилив на самочувствие и сила в турската нация. Тази част от речта му бе дълго приветствана от присъстващите в залата.

На фона на епидемията от новия ковид, довечера от 19 часа локално време в столицата Анкара, където се намира централата на ПСР, се плануват начинания за отбелязване на 19-ата годишнина от основаването на ръководещата партия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР