Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан, която

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан, която
Коментари Харесай

Ердоган назначи жена за шеф на Турската централна банка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан, която е била финансов шеф в Съединени американски щати, за началник на Турската централна банка. Тя се приготвя да промени курса и да затегне политиката след години на понижаване на лихвените проценти и на фона на продължаващата рецесия с разноските за живот, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Еркан, някогашен съизпълнителен шеф на банка " Фърст Рипъблик " и ръководещ шеф в " Голдман Сакс ". Тя поема управлението на Турската централна банка, откакто Ердоган показа в края на предходната седмица новия си кабинет.

Еркан е петият началник на централната банка за четири години. Тя заменя Шахап Кавджъоглу, който прокарваше нетрадиционната политика на Ердоган за понижаване на лихвените проценти от 2021 година насам, макар че инфлацията набъбна до рекордни стойности за последните 24 години през предходната година, а турската валута се срина.

Съобщението за назначението на Еркан, оповестено в Държавен вестник, беше съпроводено от решението за назначение на Кавджъоглу за началник на органа за банков контрол на страната.

Образованието на Еркан включва докторска степен по финансово инженерство в Принстън. Еркан е работила във " Фърст Рипъблик " от 2014 година до 2021 година През актуалната година същата тази банка се трансформира в най-голямата американска банка, която банкрутира от 2008 година насам. После контролът над нея беше стихотворец от регулаторите в Съединени американски щати, а по-късно акциите на банката бяха добити от Джей Пи Морган.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР