Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази безпокойства около продължаващите сблъсъци

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази безпокойства около продължаващите сблъсъци
Коментари Харесай

Ердоган: Не искаме нов Чернобил

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази безпокойства към продължаващите конфликти в региона на Запорожката АЕЦ по време на визитата си в Лвов през днешния ден, където беседва с украинския президент Володимир Зеленски и генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, съобщи Анадолската организация.

" Не желаеме да преживеем нов Чернобил ", съобщи Ердоган, като добави, че по време на диалозите си през днешния ден е предал своите безпокойства.

Турският президент сподели също, че е изразил готовността на Анкара още веднъж да се нагърби с посредническа роля.

" Надявам се, че войната ще завърши на преговорната маса ", уточни той, представен от турската частна телевизия НТВ.

Ердоган сподели още на конференцията през днешния ден, че е споделил с украинския си сътрудник готовността на Турция да окаже нужната поддръжка за реконструкцията на Украйна.

В рамките на визитата Турция и Украйна подписаха съглашение за възобновяване на инфраструктура, разрушена от войната, заяви турската частна телевизия НТВ.

В изявлението си в Лвов турският водач открои и смисъла на подписаното в Истанбул на 22 юли съглашение сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища.

" Целият свят стартира да усеща позитивните отблясъци на Истанбулското съглашение, което направи вероятен безвредния експорт на украинско зърно от Черно море към света ", сподели той.

Ердоган съобщи, че по време на диалога си с украински водач е разискал с него всички аспекти на връзките сред двете страни и опцията за усилване на съдействието при актуалните условия.

" Отново декларирахме поддръжката си за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна. Споделихме дълбокото си оскърбление от преживяваните човешки жертви ", сподели турският президент.

Ердоган посочи, че Турция от една страна поставя старания за преустановяване на военните дейности по дипломатически път, а от друга - оказва поддръжка на своите украински другари.

От началото на войната до момента сме изпратили 98 тира с филантропична помощ за потребностите на украинския народ, уточни той.

По думите на турския президент Турция също по този начин обезпечава краткотрайно заслон на към 325 хиляди украински бежанци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР