Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда получи това, за което

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда получи това, за което
Коментари Харесай

Заради тази снимка Ердоган пропътува 3100 километра

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наподобява получи това, за което отиде в Брюксел - хубава снимка, на която усмихнати греят двамата с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Заради тази фотография Ердоган пропътува дистанцията от 3100 километра, с цел да изпрати посланието, че ледената ера в връзките сред Турция и Съединени американски щати е завършила. Снимката, внушаваща позитивната атмосфера на диалога сред двамата водачи, е отпечатана на първите страници на съвсем всички турски вестници през днешния ден, които излязоха с гръмки заглавия: " Няма проблем, който да не може да бъде позволен " /в. " Хюриет " /, " Ще засилим съдействието " /в. " Сабах " /, " Ледовете се разтопиха " / " Поста " /.

Двамата президенти показаха удовлетворение от първия си двустранен диалог в коридорите на срещата на НАТО в Брюксел. Байдън назова срещата " доста хубава ", а турският президент показа, че двамата са провели " доста потребен и откровен диалог " и че няма проблеми, които Турция и Съединени американски щати да не могат да разрешат. Само че покупката на съветските системи С-400, изключването на Турция от програмата за изтребителите Ф-35, поддръжката от Съединени американски щати за считаните за терористи от Анкара сирийски кюрдски Сили за отбрана на народа и неналичието на съдействие от Вашингтон в преследването на организацията ФЕТО не са проблеми, които елементарно може да бъдат позволени, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Критичните въпроси останаха във въздуха! ", написа в заглавие през днешния ден в. " Йеничаг ", който разгласява същата фотография на Байдън и Ердоган. Според изданието макар оптимистичния звук в изказванията на двамата водачи " рецесията към С-400 и Ф-35 не бе преодоляна, а клеветата за " геноцида " даже не пристигна на дневен ред ".

Това призна президентът на Турция в изказвания пред медиите след траялата 45 минути среща на четири очи, последвана от диалог сред делегациите на двете страни. Той уточни, че в диалога турската страна е изразила досегашните си мнения по отношение на съветските зенитно-ракетни системи и изтребителите Ф-35. Запитан дали в диалога е била разисквана тематиката за признаването от Байдън на арменския геноцид, Ердоган отговори с думите: " Слава Богу, не пристигна на дневен ред ", въпреки че преди да отпътува за Брюксел се закани да повдигне въпроса.

С повтарянето на досегашните мнения и отбягването на проблематичните въпроси, несъмнено, няма по какъв начин да се реализира пробив в проблемите, тровещи връзките сред двете страни в последните години. Все отново Ердоган акцентира, че " напъните не свършват тук, през днешния ден " и ще последва развой, в който предстоят диалози сред министрите на външните работи и на защитата на двете страни. Самият Байдън също е предстоящ в Турция в скоро време по покана, отправена му от президента Ердоган.

" Уговорихме се да запазим отворени каналите на разговор сред Турция и Съединени американски щати по този начин, както го вършат стратегически сътрудници и съдружници ", сподели нощес турският водач. " Ще засилим нашето съдействие със Съединени американски щати. Няма проблем сред нас, който да не може да бъде позволен ", добави той на конференцията, като изрази убеденост, че съдействието сред двете страни ще способства за районната сигурност. Според Ердоган е налице " мощна воля " за започването на нов ефикасен интервал на съдействие в двустранните връзки на Турция и Съединени американски щати, " основан на взаимно почитание и ползи във всяка област ".

Изказване в същия дух прозвуча и от устата на президента на Съединени американски щати: " Нашите две страни имат огромни стратегии. Екипите ни ще продължат полемиките и съм убеден, че ще реализираме огромен прогрес сред Съединени американски щати и Турция ". Тези изказвания ясно демонстрират устрема на двете страни да трансформират дневния ред в връзките си, измествайки фокуса от на практика неразрешимите проблеми сред тях към евентуални сфери на съдействие, измежду които стопанската система. Добра насочна точка е взаимната цел за увеличение на комерсиалния стокообмен сред двете страни. Стокообменът бе на стойност към 21 милиарда $ през 2019 година, а Турция и Съединени американски щати се стремят да го усилят на 100 милиарда $ годишно.

" Преценихме стъпките, които може да бъдат взети, с цел да бъде изцяло осъществен икономическият капацитет посред ни, взимайки поради новите благоприятни условия, които ще зародят след /коронавирусната/ пандемия ", сподели Ердоган нощес. Придържането към неутралните тематики, позитивните послания и усмивките на фотосите са едно положително начало за стоплянето сред Турция и Съединени американски щати. Но въпреки всичко взаимната недоверчивост, подхранена от години на отрицателна изразителност, надали ще може да бъде изтрита с магическа гумичка. Според миналогодишно изследване на университета Кадир Хас турците слагат Съединени американски щати преди всичко измежду страните, които съставляват опасност за Турция, преди Израел, Сирия, Иран и Гърция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР