Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине присъстваха

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине присъстваха
Коментари Харесай

Ердоган и известният турски пианист Фазъл Сай разтопиха ледовете

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и брачната половинка му Емине участваха нощес на гала-концерт на известния турски пианист Фазъл Сай в Анкара. Сай показа новата си творба - " Соната Троя ".

Новината едва ли щеше да съставлява интерес отвън музикалните среди, в случай че не се отнасяше за връзките сред Ердоган и Фазъл Сай, които бяха стигнали до изострен спор, отразен и от задграничните медии.

Фазъл Сай е най-известният в света турски пианист-виртуоз и композитор, и сходно на писателя Орхан Памук, е считан за представител на модерната турска просвета и светското лице на страната. Първата си соната написва още 14-годишен и има над 56 творби. Сред тях е известната " Симфония за Истанбул ", която се извършва от над 50 задгранични оркестъра с типичен и обичайни турски музикални принадлежности, съобщи Българска телеграфна агенция.

Но Фазъл Сай стана един от най-острите критици на Ердоган още от времето на митингите за парка Гези. Впоследствие той упрекна ръководещата партия и самия президент в налагане на " по-твърда линия на исляма ".

" Дали ислямският парадайс е нещо като коптор или механа, щом Коранът споделя, че там има реки от вино и неземни хубавици? ", написа Сай в Туитър, обвинявайки Ердоган в авторитаризъм.

Настъпи бездънен спор, Сай изпадна в недружелюбност, президентът го упрекна в осквернение, в изменничество към родината, анулирани бяха редица негови изяви, в това число премиерата на една негова творба, а проправителствените медии безусловно го подложиха на вербален линч. Последва правосъден развой, музикантът бе наказан единствено условно за засегнатост на исляма и обичайните полезности. Присъдата ще бъде приведена в осъществяване, в случай че извърши друго закононарушение.

Въпреки това Фазъл Сай не отстъпи от позициите си.

Преди време той написа отворено писмо, в което уточни: " Никой в Турция не се усеща добре, когато вие цензурирате музикант. Сигурен съм, че и вие не се чувствате добре. Има всевъзможни създатели по света - вярващи, невярващи, будисти, атеисти..., само че никой не оспорва това и не ги съди. Нека бъдем отворени. Моля ви, пробвайте най-малко един път да го проумеете ", написа в писмо до президента музикантът, който е делил една сцена с филхармоничните оркестри на Берлин, Ню Йорк, Лондон, Токио, Израел и други

Конфликтът Ердоган-Фазъл Сай раздели обществото на ислямисти и секуларисти - два свята с разнообразни възгледи. И несъмнено щеше да продължи още дълго по този начин, в случай че наскоро, когато умря майката на Сай, Ердоган персонално не му се обади по телефона, с цел да му сервира съболезнованията си. Медиите не пропуснаха да разясняват тази стъпка като жест на президента към музиканта, който бе маркиран позитивно даже от някои от критиците на Ердоган.

Последва жест и от страна на Фазъл Сай, който с отворено писмо предложения президента Ердоган да участва на премиерата на неговата авторска творба " Соната Троя " в Анкара.

Няколко дни преди концерта не бе известно дали Ердоган ще се отзове на поканата. Повече сякаш бяха догатките, че Ердоган няма да отиде, защото е известно, че президентът не е от хората, които посещават симфонични концерти.

Проблемът се придвижи и в медиите, които се разделиха на два лагера. Според едните Ердоган би трябвало да почете поканата и да отиде, тъй като това би било жест против разцеплението и в поддръжка на концепцията за сближение на обществото, макар разликите в метода на живот, просвета и така нататък Според противоположния лагер обаче наличието на Ердоган на концерта на Сай би представлявало оттегляне от правилата на музиканта против авторитаризма на Ердоган.

Ден преди концерта Ердоган разгласи, че ще участва, с което изненада даже най-големите скептици.

Не е загадка, че в Турция има обособени групи музиканти и реализатори, които се употребяват с благоволението на президента, за разлика от други, които са недолюбвани. Фазъл Сай е първият музикант от " недолюбваните ", на чийто концерт Ердоган отиде, по този начин да се каже - " на крайници ".

Последваха изключителни ограничения за сигурност и нощес президентът и брачната половинка му бяха настанени на първия ред в залата.

Преди да стартира осъществяването, от сцената Фазъл Сай благодари на президента и на брачната половинка му за това, че са почели с наличието си концерта.

В края на концерта Ердоган персонално се качи на сцената и поздрави Фазъл Сай. Подари му музикален диск с осъществявания на Ашък Вейсел - един от странстващите поети от остарялата турска литература, емблематична отпратка към привързаността на Ердоган към турските музикални обичаи, свързани с османската ера.

Засега спорът Ердоган-Фазъл Сай приключи с хепиенд, само че в това време провокира разнопосочни отзиви в обществените мрежи. Едните упрекнаха Сай в изменничество, линчувайки го словесно, а другите го поддържаха.

Колумнистът от в. " Хюриет " Ертугрул Йозкьок, който през цялото време бе призовал президента да участва на концерта на Сай, изрече признателност на Ердоган, определяйки президентския жест като " образец за сливане към полезностите на обществото, какъвто е музикантът-виртуоз Фазъл Сай ".

Ердоган, който е прочут с популистките си изяви, не пропусна случая с концерта на Фазъл Сай и добави нови точки към известността си в миг, когато предстоят избори през пролетта. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР