Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че в началото на юни

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че в началото на юни
Коментари Харесай

Ердоган открива газопровода ТАНАП в началото на юни


Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че при започване на юни ще открие тържествено Трансанадолския газопровод /TANAP/ и това ще бъде обръщение за цяла Европа, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Този газопровод ще бъде значим фактор за обезпечаването на енергийната сигурност на Турция, Азербайджан и цяла Европа, уточни Ердоган.

В близко бъдеще Турция и Азербайджан ще осъществят нови взаимни планове, един от целите на Баку и Анкара е прекосяването на продан в национална валута. Това стана ясно по време на взаимната конференция на турския президент и гостуващия в Анкара държавен глава на Азербайджан Илхам Алиев.

Ердоган даде висока оценка на поддръжката на другарската страна за стъпките на Турция в битката срещу тероризма. Още при започване на интервенцията „ Маслинова клонка “ в Африн Баку засвидетелства поддръжката си за нас, както го направи и след опита за прелом, акцентира той.

Домакинът напомни, че Турция постоянно е възприемала спора за Нагорни Карабах като собствен личен и сподели, че той би трябвало да бъде урегулиран в границите на териториалната целокупност и неприкосновеността на границите на Азербайджан, и в сходство с резолюциите на Организация на обединените нации, което е и най-голямото предпочитание на Анкара. Ердоган даде обещание, че в случай че победи на президентския избор на 24 юни, първата му аудиенция в чужбина ще бъде точно в Азербайджан, „ страната знак на стабилността в района “.

БГНЕС напомня, че зареждането на ТАНАП с газ стартира на 23 януари т.г. По Трансанадолския кулоар /с дължина 850 км/ годишно ще минават 16 милиарда куб. метра газ, а за в бъдеще се възнамерява този индикатор да доближи 31 милиарда куб. метра за година. Около 6 милиарда куб. метра ще се доставят в Европа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР