Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че кандидатът на опозицията Екрем

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че кандидатът на опозицията Екрем
Коментари Харесай

Ердоган се готви да спре служебно кандидата на опозицията от изборите в Истанбул

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че претендентът на опозицията Екрем Имамоглу може да не бъде позволен на изборите за кмет на Истанбул, съобщи БГНЕС по информация на Euronews.
Президентът на Турция сподели, че Имамоглу е обидил шефа на провинция Орду, което може да му донесе наказване и да го спре от присъединяване във вота в неделя.
В радиопредаване Ердоган сподели: " Не знам какво ще реши съда, само че тяхното решение може да блокира пътя му ".
Според турски медии, Екрем Имамоглу се забъркал в скандал на летището в черноморския град Орду, откакто не му било разрешено да употребява VIP терминала. Имамоглу нарекъл регионалния шеф Седар Явуз " куче ", след което Явуз завел дело. Екрем Имамоглу твърди, че не е употребявал тази дума, а друга, която звучи сходно.
Екрем Имамоглу към този момент завоюва кметския пост в най-големия турски град, само че изборите бяха анулирани по искане на ръководещата Партия на справедливостта и развиването на Ердоган. Повторният избор е тази неделя, 23 юни.
Загубата на Истанбул би бил един от най-тежките удари по ръководството на Ердоган, който е някогашен кмет на многомилионния град и стартира пътя си към огромната политика точно край Босфора. Откакто Партията на справедливостта и развиването е основана, тя постоянно е управлявала Истанбул.
Решението на изборната комисия на Турция да се съгласи с настояването Партията на справедливостта и развиването да анулира успеха на Имамоглу и да насрочи повторение на вота беше посрещнато с доста рецензии от интернационалната общественост. То нанесе и стопански вреди на Турция, заради засилените опасения на пазарите, че ръководещата партия се меси в решенията на институциите. Опозицията в Турция упрекна Реджеп Ердоган, че унищожава основите на демокрацията в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР