Турският президент Реджеп Ердоган се възмути от изказванията на опозиционни

...
Турският президент Реджеп Ердоган се възмути от изказванията на опозиционни
Коментари Харесай

Ердоган напусна парламента, скандализиран от изказвания на опозицията


Турският президент Реджеп Ердоган се възмути от изявленията на опозиционни политици по време на тържествената сесия на Народното събрание, отдадена на деня на националния суверенитет и децата, и напусна залата, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Държавният глава дефинира изказванията, провокирали напрежение като „ срам “ и без да дочака края на речта на един оратор от новата Добра партия, потегли към изхода. Последваха го министър председателят Бинали Йълдъръм и депутати от ръководещата Партия на справедливостта и развиването, на която той е водач, както и лидерът на националистите Девлет Бахчели.

Атмосферата в пленарната зала избухна, когато водачът на Народно-републиканската партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу разгласи датата 20 юли 2017 година, когато в страната бе въведено изключителното състояние, за „ властови прелом против народа, лишил на гласоподавателите парламентарното им посланичество “.

Най-голямата „ ябълка на раздора “ обаче се оказа пренареждането на местата на групите в пленарната зала, откакто новосъздадената Добра партия съумя да образува своя парламентарна група, което пък стана с включилите се към нея 15 депутати от РНП. Това политическо инженерство незабавно след оповестяването на предварителните избори бе приложено точно с задачата да се даде късмет на дясната консервативна Добра партия да взе участие във вота, а все още съставлява и най-голямата конспирация в Анкара. Лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер, която е някогашен министър на вътрешните работи, няма да бъде ръководител на парламентарната група, защото не е определена за народен представител, на следващия ден на първото си съвещание групата ще избере своето управление. Пренареждането на местата провокира „ рецесия на столовете “, съдружният сътрудник в ръководството в лицето на Партията на националистическото придвижване на Девлет Бахчели не хареса новото си позициониране и избухна следващият скандал.

Речта на депутата от НРП Йозгюр Йозел предизвика гнева на премиера Йълдъръм и той едвам овладя тремора на ръцете си. Депутатът упрекна министър-председателя за несъответстващото му държание в нощта на опита за прелом и го атакува поради специфичните му привилегии, когато го конвоирали с танкове по време на евакуацията на фамилията му. Това не е правилно, когато танковете ми правеха път, аз дадох заповед на самолетите ни да нападат предателите, развика се Йълдъръм, а депутатите и министрите от ПСР го приветстваха бурно. Председателят на Народното събрание Исмаил Кахраман заплаши с изпъждане групата на прокюрдската Партия на демократичните нации /ПДН/, откакто опозиционна депутатка използва в словото си понятието „ кюрдски общини “.

Последва изказване на съпредседателката на ПДН Первин Булдан, която напомни, че 8 от депутатите й са в пандиза. Тя уточни, че след съмнителния референдум страната е тласната към избори под напън и в изискванията на неуместно безвластие. „ Никой няма право да пренебрегва нашата воля. Районите, обитаеми с кюрди на тази география, в интервала 1925-1950 година са ръководени с изключително състояние, по този начин беше и във времето 1987-2002 година Като прибавим и последните две години, изключителното състояние в кюрдските региони е общо над 50 години “, съобщи от парламентарната естрада Булдан. Тя бе стремително апострофирана от народен представител от ПСР, който акцентира, че в редиците на групата му има и представители с кюрдски генезис, и дефинира думите й като подстрекаване към етнически спор. Ние сме кюрди, не хора с кюрдски генезис, намеси се заместничката на Булдан и уточни, че измежду тях има арменци, сирийци, турци, феминисти, а партията е турска.

„ В географията на Турция съществува само държавното управление на Република Турция. Изявленията ви са в остро несъгласие с конституцията. И който заявява съществуването на турски региони, на кюрдски региони, би трябвало да бъде пропъден. Елате и ми докажете разликата в провинциите, или аз ще ви изхвърля от Народното събрание “, разгневи се Кахраман. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР