Турският президент Реджеп Ердоган се отказа от обявеното намерение да

...
Турският президент Реджеп Ердоган се отказа от обявеното намерение да
Коментари Харесай

Ердоган се отказа да обяви за персона нон грата 10-те посланици

Турският президент Реджеп Ердоган се отхвърли от оповестеното желание да разгласи за личност нон грата посланиците на 10 западни страни, измежду които Съединените щати и Германия, заяви БНР.

Обявеното в събота решение на президента Реджеп Ердоган беше провокирано от общата позиция на 10-те страни, които настояха за обективен развой против турския деятел Осман Кавала, който към този момент четири години е в пандиза без присъда.

В неделя американският държавен департамент изиска пояснение за решението на турския президент. А ръководителят на Европарламента Давид Сасоли дефинира дейностите на Турция като властническа наклонност. В очакване на решението на турското държавно управление, през днешния ден пристигнаха и реакциите от Берлин и Париж.

Германия разгласи, че е в " тясно съдействие и консултиране със засегнатите от заканите сътрудници " и означи, че не е имало публично съобщение от турската страна. Говорителят на държавното управление в Берлин - Щефан Зайберт, разгласи, че управляващите са загрижени и озадачени от мненията на турския президент. Ако Ердоган експулсира дипломатите, това няма да е в сходство с околните двустранни връзки на двете страна и тяхното съдействие в границите на НАТО, съобщи Зайберт.

Отношенията на Турция със западните ѝ съдружници са белязани от най-дълбоката им рецесия от началото на 19-годишното ръководство на Реджеп Ердоган, отбелязва Франс прес.

Кризата стартира, откакто посолствата в Турция на Съединените щати, Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция се оповестиха за освобождението на Осман Кавала. В писмото на посланиците се показва, че процесът против деятеля хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция. 

Министерството на външните работи на Турция дефинира позицията им като интервенция в правосъдната система на страната.

64-годишният деятел и предприемач Кавала е в пандиза към този момент четири години, без да има неоправдателна присъда. Той беше оправдан предходната година по обвиняванията, свързани с антиправителствените митинги през 2013 година в парка „ Гези “ в Истанбул. Оправдателната присъда беше анулирана, а против него бяха повдигнати обвинявания в шпионаж и опит да бъде свалено държавното управление по време на опита за прелом през 2016 година. Ако в този момент бъде наказан, той може да получи доживотна присъда без право на обжалване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР