Турският президент Реджеп Ердоган подкрепи подкрепи Украйна за Крим и

Турският президент Реджеп Ердоган подкрепи подкрепи Украйна за Крим и ...

Ердоган подкрепи Украйна за Крим и НАТО


Турският президент Реджеп Ердоган подкрепи подкрепи Украйна за Крим и НАТО. Турция зове за деескалация на конфликта в Донбас, уточнява "Ройтерс".

"Ние също така решително защитаваме териториалната цялост на Украйна. Ние потвърдихме основното си решение да не признаем анексията на Крим ", каза Ердоган.

Според него Анкара подкрепя така наречената "Кримска платформа" - проект на Киев за доближаване на международната общност до проблема с териториалната принадлежност на полуострова. "Надяваме се, че тази инициатива ще донесе положителни резултати за всички народи на Крим, включително кримските татари и Украйна", подчерта турският президент.

Той добави, че двустранните отношения между Анкара и Киев имат за цел да гарантират, че Черно море остава "море на мира, спокойствието и сътрудничеството". Освен това Ердоган подкрепи Минските споразумения като начин за деескалация на конфликта в Донбас.
ЕС заклейми военната повинност на Русия в Крим
ЕС заклейми военната повинност на Русия в Крим

"Русия е обвързана с международното право и е длъжна да осигури защитата на правата на човека на полуострова"

"Разменихме мнения за ситуацията в Източна Украйна. Ние вярваме, че настоящата криза може да бъде разрешена политически, дипломатично и в рамките на международното право ", каза турският държавен глава.

Не за първи път Ердоган заявява, че Турция не признава анексията на Крим от Русия. През октомври 2020 г., след преговори със Зеленски, той вече направи такова изявление.

Източник: news.bg