Турският президент издърпа във времето парламентарните и президентски избори в

...
Турският президент издърпа във времето парламентарните и президентски избори в
Коментари Харесай

Защо Ердоган бърза към предсрочни избори?

Турският президент " издърпа " във времето парламентарните и президентски избори в страната, обявявайки предварителното им осъществяване през юни месец тази година. Налице са редица аргументи, заради които Реджеп Ердоган прави това. Набързо и конспективно ще загатна най-малко пет от тях.

Първата е, с цел да може Реджеп Ердоган да бонифицира електорално от всеобщото утвърждение измежду турското население на инициираната интервенция по отношение на Африн в Северна Сирия. Последната се поддържа надалеч освен от последователите на турския президент. " Маслинова клонка " среща утвърждението на етническите националисти (около Девлет Бахчели), на секуларните националисти (около Кемал Калъчдаролу) и измежду микса от тях (около Мерал Акшенер).

Т.е Ердоган желае да се яви на избори в атмосфера, която ще бъде доминирана от страстта и диалога за националната сигурност на Турция. А в случай че изборите се бяха провели съгласно предварителната дата, дистанцирана във времето, то тогава може би щеше да е вероятен един рационален, само че неуместен спор: за обезценяването на турската лира, за недостига по настоящата сметка и за намаляването на задграничните вложения.

Втората причина е, че това ще са избори, които ще се осъществят в режима на изключителното състояние, наложено в страната (утре ще се гласоподава дали то да бъде продължено). По образеца на проведения предходната година Конституционен референдум, опитът демонстрира, че на изборите ръководещите ще бъдат сложени в предпочитани позиции.

Например, и сега, изключително в кюрдските райони на Турция, ръководят кметове, които не са определени, а назначени от централното държавно управление. В допълнение, като годни бюлетини ще се одобряват и тези, които нямат съответния щемпел от изборната комисия. Съставът на последните пък ще бъде назначаван от Върховния избирателен съвет, а не от хората, определени от съответните политически партии. А от основание за сигурност кутиите с бюлетини ще могат да бъдат пренасяни и броени на място, друго от това, на което се е гласувало.

Третата причина касае това, че в случай че изборите бяха оставени за края на идната година, до тогава най-вероятно нямаше да е останало нищо от съдружния сътрудник на Ердоган - Девлет Бахчели. С всеки минал ден поддръжката за последния понижава, преливайки се или непосредствено към АКП (което е добре за турския президент), или ориентирайки се към партията на Мерал Акшенер (сюжет, който Ердоган желае да пресече овреме). А въпреки и намаляваща, електоралната добавена стойност, която Бахчели придава на Ердоган, може да е с цената на президентския пост.

Четвъртата причина: в случай че партиите на Реджеп Ердоган и Девлет Бахчели имат одобрени и развити структури, това не е казусът на към момента новата опозиционна партия на Мерал Акшенер ( " Добрата партия " ). Предсрочен избор значи по-малко време за партийна организация на Мерал Акшенер. Нещо повече, съгласно турския избирателен закон във вота може да вземат участие единствено партии, чийто първи народен конгрес е бил извършен най-малко половин година преди датата на изборите. По този метод, Мерал Акшенер и Добрата партия остават отвън борда (техният първи конгрес се състоя април месец тази година, само че е допустимо партията да уточни друго свое заседание за такъв).

Петата причина е обвързвана с това, че турското държавно управление, под давлението на Реджеп Ердоган, " ремонтира " изборното законодателство в посока на това да могат да се подписват предизборни обединения. Това бе направено, с цел да се реализиран две съществени цели.

Първата, в услуга на партията на Бахчели, защото последната, явявайки се независимо, няма действителен късмет да прескочи 10% преграда, което отваряше опция за " заобикалянето " на АКП в Меджлиса. А чрез опцията за коалиция, Бахчели ще се яви дружно с Ердоган на избори, тъй че последният да не загуби етническо-националистическия избор на първия.

Втората, явявайки се независимо, кюрдската Демократична партия на народите да остане под бариерата. Възможността за коалиция на последната с другите съществени опозиционни партии (НРП и Добрата партия) на процедура е сложна, защото обединенията на Кемал Калъчдаролу и Мерал Акшенер са турско-националистически. Ако въобще е вероятен, сходен съюз сред кюрдите и опозиционните турски националисти би била лесна цел за пропагандата на турския президент. Тогава Ердоган елементарно ще се показа като притежател на " чистия " турски шовинизъм, доколкото опозиционният подобен ще бъде " оцапан " с кюрдска колаборация. Т.е ремонтирайки изборното законодателство в посока, която да е потребна на Реджеп Ердоган и АКП, същият няма мотив да чака до края на 2019-та година, с цел да завоюва извършените избори.

С други думи, Турция върви към избори по подобен метод, че освен датата, само че по опция и резултатите от тях да бъдат авансово ясни.
Мартин Табаков, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР