Турският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната

...
Турският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната
Коментари Харесай

ПО КОМШИЙСКИ: Ердоган започна специална операция в Сирия

Турският президент и висш главнокомандващ на въоръжените сили на страната Реджеп Ердоган разгласи за планувана военна интервенция в Северна Сирия, заяви Новините. бг.

Турските въоръжени сили са приключили подготовката за нова, пета по ред интервенция в Северна Сирия от 2016 година насам, оповестява вестник " Йени Шафак " с пояснението, че в нея са избрани четири съществени цели.

Миналия понеделник президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган загатна за опцията за осъществяване на нова трансгранична интервенция в прилежащата територия, с цел да се приключи основаването на зона за сигурност по южните граници на Турция с дълбочина 30 км.

Операцията, се възнамерява да се организира в четири района в Северна Сирия: Тел Рифат, Айн ал-Араб (Кобани), Айн Иса и Манбидж. Те са под контрола на така наречен Сили за национална самозащита (СНС), които Турция третира като клон на неразрешената в страната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

Районът Тел Рифат в действителност се е трансформирал в база на СНС, откъдето се възнамеряват офанзиви против турските военни, в това число с потребление на минирани коли. Атаките против турски контролно-пропускателни пунктове постоянно се правят от региона на Айн ал-Араб и там през последните дни се вижда нараснала интензивност на екстремистите. В Манбидж, откъдето постоянно се правят офанзиви против турските военни, има и образователен център за бойци и за потребление на дронове.

Въпросите за провеждането на трансгранична интервенция, както разясни по-рано Ердоган, се възнамерява да бъдат разисквани на съвещание на Съвета за национална сигурност на Турция в четвъртък. Командването на турската войска, отпред с министъра на националната защита Хулуси Акар, сега е в граничните региони.

" Целта на нашите дейности по южните ни граници ще бъде основаване на зона за сигурност, където няма да могат да работят кюрдските терористи ", съобщи Ердоган.

" Ние стартирахме построяването на отбраната на нашите южни граница, само че този план към момента не е приключен ", уточни още той.

" Турските въоръжени сили през последните няколко години организираха няколко военни интервенции против кюрдската организация в Ирак и Сирия Съюз за отбрана на народа (СЗН). Анкара твърди, че СЗН са крило на оповестената от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати и други страни за терористична формация Кюрдска работническа партия (ПКК) ".

Сирийското външно министерство съобщи, че ще преглежда всяко турско военно навлизане на своя територия като " военни закононарушения и закононарушения против човечеството ", предадеБТА.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган този понеделник сподели, че Анкара скоро ще сътвори зони на сигурност 30 километра оттатък южната си граница, с цел да се бори против по неговите думи терористични закани. Най-вероятно той визираше кюрдски въоръжени групи в Северна Сирия, отбелязва Ройтерс. Анкара към този момент извърши три нахлувания в Северна Сирия от 2016 година насам, ориентирани главно против подкрепяните от Съединени американски щати Отряди за национална самозащита на сирийските кюрди.

Дамаск счита нахлуванията за нарушавания на суверенитета и териториалната целокупност на Сирия. Сирийското външно министерство през днешния ден съобщи, че е изпратило писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации и Съвета за сигурност, в което дефинира дейностите на Турция като нелегитимни. " Те са равносилни на военни закононарушения и закононарушения против човечеството ", се споделя в изказване на държавната осведомителна организация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР