Турският парламент прие днес декларация, осъждаща изявлението на американския президент

...
Турският парламент прие днес декларация, осъждаща изявлението на американския президент
Коментари Харесай

Турция нарече думите на Байдън за арменския геноцид безпочвени клевети

Турският парламент одобри през днешния ден декларация, осъждаща изказването на американския президент Джо Байдън, в което той дефинира като " геноцид " събитията в Османската империя през 1915 година, заяви Анадолската организация.

Ние като Велико национално заседание на Турция със страдание и остро осъждаме изказването на Джо Байдън от 24 април 2021 година, съдържащо тезите на арменското лоби за събитията от 1915 година, се показва в декларацията, призната от ръководещата Партия на справедливостта и развиването, Народнорепубликанската партия, Партията на националистическото деяние и " Добра партия ". Парламентараната група на прокюрдската Демократична партия на народите е гласувала срещу.

Най-категорично отхвърляме тези безпочвени клюки, които нямат различен смисъл с изключение на изкривяване на историята с политически претекстове, се споделя в декларацията.

Това изказване на американския президент, който от правна и морална позиция няма компетенции да произнася решения по исторически тематики, няма никаква стойност за нас, се показва в текста.

Турският парламент приканва Байдън да поправи своята неточност и да промени изказването си, несъответстващо на историческите истини, и да поддържа напъните за това турският и арменският народ да живеят в мир, непоклатимост и сигурност.

В събота Байдън призна за геноцид събитията в Османската империя, почнали през 1915 година, при които са били убити близо 1,5 милиона арменци.

Турция признава, че доста живеещи в Османската империя арменци са били убити в конфликти с османски сили по време на Първата международна война, само че оспорва броя на убитите и отхвърля убийствата да са били редовно проведени и да съставляват геноцид.

По-рано днес Лидерът на Партията на националистическото деяние (ПНД) Девлет Бахчели прикани да бъдат задействани купените от Русия зенитно-ракетни системи С-400 в отговор на решението на американския президент Джо Байдън да признае арменския геноцид, предадоха турски медии.

Съгласно точка 11 от Всеобщата декларация за правата на индивида Байдън извърши закононарушение за разпалване на злоба. В отговор на това нашата първа задача би трябвало да бъде активирането на системите С-400, както и да желаяме да ни върнат парите за изтребителите Ф-35. За нас сега връзките със Съединени американски щати се намират на исторически кръстопът, сподели Бахчели пред парламентарната група на партията си.

Лидерът на националистите уточни, че решението на Байдън е нанесло сериозен удар на съюзническите връзки сред Турция и Съединени американски щати.

Това ясно сподели, че другарството е било неистина, а стратегическото партньорство е било някаква измислена приказка, сподели Бахчели.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е мощно смутен от решението на Байдън, а външният министър Мевлют Чавушоглу уточни, че думите на американския президент са учредени на популизъм и Турция ги отхвърля.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР