Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 година България

...
Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 година България
Коментари Харесай

Предаденият от България Селахаттин Юрюн получи убежище в Полша, след като отново избяга от Турция -

Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, който през 2020 година България тихомълком съобщи на Анкара, е получил статус на емигрант в Полша и към този момент не би трябвало да се крие и да живее под непознато име, научи OFFNews. На 23 юли тази година шефът на Службата за чужденците във Варшава му е признал статут на емигрант, откакто напълно е удовлетворил молбата на кюрдския деятел, разказващ в настояването си какво го е сполетяло в Турция и какво може да последва, в случай че бъде депортиран там.

Казусът „ Селахаттин Юрюн “ гръмна в България през септември 2020 година, когато от обява на евродепутата Иво Христов стана ясно, че кюрдът с турски паспорт е бил предаден на Турция макар висящо правосъдно произвеждане у нас против отвод на Държавната организация за бежанците да му даде леговище.

„ 39-годишният Селахаттин Юрюн, деятел на Демократичната партия на народите и някогашен претендент за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, през днешния ден трябваше да бъде освободен от пандиза в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е претрупан в бронирана кола и отведен до границата, където към 16,00 часа е предаден на турските управляващи. В неделя, когато посетих Селахаттин в пандиза, той беше сигурен, че няма никаква възможност да бъде депортиран. След телефонния диалог сред двамата диктатори очевидно нещата са се трансформирали “

– написа на 18 септември 2020 година Иво Христов, който свърза предаването с договореност сред турския президент Реджеп Таип Ердоган и тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов. Турската страна заяви за подобен телефонен диалог на 15 септември вечерта с сбитото пояснение, че са разисквани районни въпроси и „ стъпки за възстановяване на двустранните връзки.

Кюрдът попада в България през 2019 година, откакто е бил арестуван и - по думите му, представени от „ Шпигел “ - изтезаван от турските управляващи. Минава незаконно границата с България в края на 2019 година. През януари 2020-та турците го търсят посредством Интерпол, като изпращат до българското Министерство на вътрешните работи информация за хипотетичната връзка на мъжа с ПКК. Без да е длъжна да споделя разследваща и контраразузнавателна информация, българската страна, съгласно „ Шпигел “, осведоми Анкара къде се намира търсеният от тях политик и на каква фаза е производството по даване на леговище у нас.

По мотив предаването на непознатия политик на турските управляващи тогава пресцентърът на Министерство на вътрешните работи излезе със особено известие с коментар за изявления в онлайн издания, „ съдържащи манипулативни внушения за противозаконни дейности на чиновници на Дирекция „ Миграция “ – „ експулсиране “ и „ депортация “ в Република Турция на турски жител “ и декларация от Министерство на вътрешните работи, че тези изявления не дават отговор на истината.

„ След изтърпяване на наказване отнемане от независимост за период от общо 9 месеца в български затвор на 18.09.2020 година от чиновници на Главна дирекция „ Гранична полиция “ по отношение на пребиваващия нелегално на територията на Република България непознат жител Селахаттин Юрюн е приложена мярката „ връщане до страна на генезис “ в осъществяване на Споразумението за реадмисия сред Европейски Съюз и Република Турция “ – оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

След „ извеждането на Юрюн отвън общите граници на Европейския съюз “, по терминологията на вътрешното министерство, ползата на българското публично мнение, политиците и медиите към случая и личността на Селахаттин Юрюн изчезва тъкмо за три дни и в интервала сред 1 октомври 2020 година и 10 август 2022 година името му не се загатва нито един път в електронните медии.

С предаването му на Анкара Юрюн е настанен в затвор със засилена сигурност в Одрин, до момента в който мине процесът му. На 21 юли 2021 година съумява да избяга от Турция (не изяснява как) с полет до Варшава с подправен паспорт. Хващат го още на летището и го въдворяват в затворен център за чужденци в Кросно Оджанске поради подправен паспорт. Както изяснява след това юристът му Пьотр Войчеховски от юридическата канцелария „ Папроцки Адвокати “, Юрун съзнателно е употребявал подправен паспорт от основание за сигурност.

От центъра за настаняване подава до полските управляващи искане за интернационална отбрана. Докато е затворен в Полша, в Турция произнасят против него присъда от 12.5 години затвор. В претекстовете си за интернационална отбрана и леговище в Полша Юрюн написа, че в случай че бъде предаден наново след България на турските управляващи, го чакат затвор, изтезания и даже гибел.

Още от момента, в който поема отбраната му, първата грижа на канцеларията „ Папроцки Адвокати “ е да не допусне депортация на Юрюн в Турция, както от България. Юристите на правния офис събират всички документи за политическата активност на кюрда и постановените политически стимулирани присъди против него.

Междувременно чужденецът е освободен от центъра в Кросно Оджанске и изместен в подобен с отворен режим в Лешновола. След решението на миграционните управляващи във Варшава за даване на статут той към този момент живее на частен адрес в полската столица и има право да кандидатства за персонална карта за престояване в страната за неустановен период. В момента напъните на Юрюн и неговите юридически пълномощници са да се събере със фамилията си легално в Полша.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР