Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу благодари на българския

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу благодари на българския
Коментари Харесай

Турският външен министър благодари на Борисов

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу благодари на българския министър председател Бойко Борисов за поддръжката му във връзка със почналата предходната седмица турска военна интервенция в Североизточна Сирия.

" Аз благодаря за поддръжката, която бе изразена от министър-председателя на България Бойко Борисов тези дни, във връзка с провежданата от турската войска интервенция в Сирия " Извор на мира ". Турция и България са две прилежащи, другарски и съюзнически страни, които интензивно и ползотворно си сътрудничат в доста области. Осигуряването и запазването на мира и сигурността в района е значимо освен за Турция, само че и за съседите й, преди всичко за България ". Това съобщи Чавушоглу особено за Българска телеграфна агенция.

Чавушоглу е в столицата на Азербайджан Баку, където взе участие в интернационален журналистически конгрес на тематика " Тенденции в развиването на световните медии - опасности и условия ". Форумът е проведен от Асоциацията на световните медии, основана в Анкара.

На въпрос на кореспондента на Българска телеграфна агенция по какъв начин се прави оценка позицията на България, посланик номер едно на Турция съобщи още:

" Завръщането на бежанците в изчистените региони от терора на Кюрдската работническа партия (ПКК), Партия на демократичния съюз (ПДС) и Сили за отбрана на народа (СЗН), при изискване, че създадем сигурност, което може да се осъществя единствено в границите на една зона за сигурност, е в интерес както на народа на Турция, по този начин и на народа на България. В това отношение считам, че ще продължим да си сътрудничим с България и отсега нататък, както беше до момента ".

По думите му ясно и изрично изразената поддръжка от българския министър-председател, а също и от унгарския министър председател Виктор Орбан, е доста значима в миг, когато други европейски страни подлагат на критика Турция, въпреки че са съдружници в НАТО.

" Използвам случая да благодаря още един път. Също по този начин желая да подчертая, че интервенцията е лимитирана, тя е ориентирана единствено против терористичните групировки, държим да бъдат сведени до най-малко жертвите и ранените измежду цивилното население ", заключи Чавушоглу.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР