Турският министър на европейските въпроси Йомер Челик заяви, че Анкара

...
Турският министър на европейските въпроси Йомер Челик заяви, че Анкара
Коментари Харесай

Йомер Челик: Няма причина Турция да продължава изпълнението на миграционното споразумение с ЕС

Турският министър на европейските въпроси Йомер Челик съобщи, че Анкара ще отхвърли всяко друго предложение на Европейския съюз, с изключение на пълноправно участие. Челик разяснява връзките със съюза в изявление за „ Ройтерс “.

По думите на министър Челик Турция не преглежда като съществени предложенията за „ привилегировано партньорство “ или битка с тероризма. Той посочи, че Турция даже не би разгледала сходна концепция, без значение по какъв начин е наречена.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи на среща с турския си сътрудник Реджеп Ердоган на 5 януари, че развиването на обстановката в Турция не разрешава прогрес в процеса на присъединение. Той още веднъж предложи концепцията на някогашния френски държавен глава Никола Саркози за особено партньорство.

Йомер Челик добави, че Евросъюзът не съблюдава всички елементи от съглашението с Турция за прекъсване на незаконната емиграция. Южната ни съседка счита, че финансовата помощ „ не работи добре “, не са отворени нови преговорни глави по присъединението и няма прогрес по разширение на Митническия съюз сред Анкара и Европейския съюз. Технически няма аргументи Турция да съблюдава договореността, добави Челик.

Междувременно външният министър Мевлют Чавушоглу уточни, че Турция може да предложи разговор за анулация на визовия режим за турски жители. Планът ще бъде препоръчан на премиера и президента на страната. Турският първи посланик обаче е безапелационен, че желаното от Брюксел намаляване на антитерористичните закони в Турция няма да бъде направено. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР