Турският медиен наблюдател забрани достъпа до турските услуги на американската

...
Турският медиен наблюдател забрани достъпа до турските услуги на американската
Коментари Харесай

Турция спря достъпа до Deutsche Welle и Voice of America

Турският медиен наблюдаващ забрани достъпа до турските услуги на американската социална телевизия Voice of America и немската телевизия Deutsche Welle , оповестява Асошиейтед прес. Това решение провокира рецензии за цензурата.

Върховният съвет на радиото и малкия екран извърши решение от февруари, изискващо от интернационалните медии, които излъчват телевизионно наличие на турски онлайн, да аплайват за лиценз за лъчение. Съд в Анкара постанови да ограничи достъпа до уебсайтовете на държавните " Дойче веле " и " Гласът на Америка ".

Нито един от двата уеб страницата не беше наличен в Турция в петък. В изказване Дойче веле сподели, че не дава отговор на условието за лиценз, защото " би разрешило на турското държавно управление да цензурира публицистично наличие ".

Генералният шеф Петер Лимбург сподели, че това е обяснено в детайли на борда на турското радио и телевизия (RTUK). " Например от медиите, лицензирани в Турция, се изисква да изтрият онлайн наличие, което RTUK пояснява като неуместно. Това е просто неприемливо за самостоятелна телевизия. DW ще предприеме правни дейности против осъщественото блокиране ", сподели Лимбург.

Бордът на RTUK е доминиран от ръководещата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и нейните националистически съдружници, и постоянно глобява сериозни телевизионни оператори.

Съюзът на публицистите в Турция назова решението цензура . " Откажете се от опитите да възбраните всичко, което не харесвате, това общество желае независимост ", написаха те в туитър.

През февруари RTUK съобщи, че е идентифицирала три уеб страницата без лицензи за лъчение, които включват и турските услуги на Euronews. Euronews обаче съобщи, че твърди, че не е излъчвал онлайн на турски или ефирни образни бюлетини и затова е освободен от условията за лицензиране.

Гласът на Америка означи през февруари, че до момента в който лицензирането за телевизионни и радиопредавания е норма, защото ефирните талази са лимитирани запаси, интернет няма лимитирана честотна лента . " Единствената допустима цел на условието за лицензиране за интернет разпространяване е да се даде опция за цензура ", се споделя в изказване на VOA. За ефирните талази " държавните управления имат приетата отговорност да контролират спектъра, с цел да подсигуряват, че се употребява в полза на по-широката общност ", се споделя в него.

Турция беше оценена като " несвободна " за 2021 година в показателя на Freedom of the Net на Freedom House. Стотици хиляди домейни и уеб адреси са блокирани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР