Турският корабособственик на „Вера Су не се отказва от плавателния

...
Турският корабособственик на „Вера Су не се отказва от плавателния
Коментари Харесай

Турският собственик на Вера Су не се отказва от плавателния съд

Турският корабособственик на „ Вера Су " не се отхвърля от плавателния съд, само че поради положението му няма да изпрати екипаж - това оповестиха от Министерството на превоза. Българските управляващи са го уведомили, че на следващия ден стартира разтоварването на кораба, с цел да се избегне екокастрастрофа. Според прогнозата за идващите 2-3 дни времето ще разреши провеждането на интервенцията.

При положително време вратата на хамбара ще бъде отворена с външна хидравлика. Сухият карбамид ще бъде трансфериран на надуваемите баржи, обезпечени от Европейска организация по морска сигурност, а по-късно на Пристанище Варна-Изток ще бъде трансфериран в контейнери на БДЖ. Втечненият азотен тор ще бъде изпомпен в профилирания танкер „ Галакси еко ". От „ Морска администрация " би трябвало да отговорят дали товарът изтича в морето.

" Запитали сме „ Морска администрация " тъкмо този въпрос за техническото положение на кораба и товарния му отсек, само че сътрудниците споделиха, че заради неприятните метеорологични условия нямат достъп до кораба. Не може да приказваме за съществено замърсяване и чакаме нещата да вървят в вярната посока след започване на избавителната интервенция от „ Морска администрация ", съобщи инж. Петър Димитров, заместник-министър на околната среда и водите.

Ще продължи вземането на проби от морската вода от две места покрай носа на кораба и на 60 метра южно от него. По морската повърхнина към момента има и забележими петна от нефтопродукти. Екперти настояват, че в случай че замърсяването продължи, това може да докара до сериозна екологична злополука по българското крайбрежие.

" В съпоставяне с карбамида петролните артикули са доста по-опасни, доста по-токсични, водят до доста по-сериозни екологични проблеми след себе си. Ще обиден и регион по-голям, ще обиден и повече организми. Във всички случаи това е по-страшният проблем ", съобщи Огняна Христова, химик в Института по океанология във Варна.

Към момента няма съществено замърсяване на морската вода, анализите демонстрират, че концентрацията на амониевия азот понижава, обявиха от Министерството на околната среда и водите. Според специалистите това се дължи на морското течение, което разнася карбамида. Нови данни за замърсяването се чакат на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР