Турският гражданин с инициали Т.Д., който бе задържан да укрива

...
Турският гражданин с инициали Т.Д., който бе задържан да укрива
Коментари Харесай

Турски гражданин, укрил 6 сака с марихуана в тир, остава в ареста - Темида

Турският жител с букви Т.Д., който бе арестуван да укрива шест сака с марихуана в пазарджишкото село Калугерово, остава в ареста. Това постанови пловдивският Апелативен съд, като удостовери взетата от окръжните магистрати мярка.

Срещу Т. Д. е повдигнато обвиняване за това, че на 8.07.2022 година в Калугерово като причинител и в съучастничество с две неустановени за момента лица, без съответно позволение, е държал за разпространяване високорисково наркотично вещество в изключително огромни размери - марихуана 54.5 кг на стойност 327 186.78 лева Наркотикът бил в шест сака, които били укрити под ремаркето на тир.

При идване на тира в складова база в селото, която е благосъстоятелност на белгийски жител от турски генезис, за който ДАНС има информация, че държи канал за опиати, саковете с марихуана са разтоварени и прибрани в различен камион. По делото има приложени видеозаписи от СРС, на които се вижда водачът Т. Д. и още двама мъже, които разтоварват саковете.

След разбор на събраните досега доказателства – протоколи за претършуване и изземване, разпити на очевидци, информации за интернационалните пътувания, СРС-та, апелативните магистрати решиха, че взетата от Окръжния съд мярка за неотклонение „ задържане под стража “ е законосъобразна и вярно приложена, защото има данни, въз основа на които може да се направи обосновано съмнение, че лицето е съпричастно към закононарушението, в осъществяването на което е упрекнато. Т. Д. е турски жител, няма адрес в България и затова е невероятно приложението на „ домакински арест “ и „ подписка “. Има данни, че той пътува непрекъснато и при взимане на по-лека мярка за процесуална насила действителна е заплахата да се укрие в друга страна и да затрудни срочното и гладко протичане на наказателното произвеждане. Мярката „ парична гаранция “ следва да е в забележителен размер, който самичък обвиненият признава, че не може да заплати, заради липса на средства, а и тази мярка също не би постигнала задачите по член 57 от Наказателно-процесуален кодекс. Съдът реши, че при по-лека мярка за неотклонение има и заплаха Т. Д. да извърши закононарушение, който извод следва от механизма и метода на осъществяване на закононарушението – с нелегалност, мащабност и присъединяване на лица, жители на страни отвън Европейски Съюз.

Определението на Апелативния съд е дефинитивно.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР