Турският град Езерум официално беше номиниран за кандидат за домакин

...
Турският град Езерум официално беше номиниран за кандидат за домакин
Коментари Харесай

Турция се кандидатира за домакин на зимната олимпиада през 2026 г.

Турският град Езерум публично беше номиниран за претендент за хазаин на зимните олимпийски игри през 2026 година Кандидатурата на източния курорт получи цялостна поддръжка от президента на страната Реджеп Ердоган, заяви телевизия " Хабертюрк ".

Турция в никакъв случай не е била хазаин на олимпийски игри и за пръв път в своята история се кандидатира за хазаин на зимна олимпиада. Истанбул беше главен кандидат за организирането на летните игри през 2020 година, само че загуби от Токио във финалния кръг на гласуването.

" Искам да благодаря на президента Реджеп Ердоган и на моето държавно управление за поддръжката към Ерзурум да стане формален претендент за домакинство на зимните игри през 2026 г ", съобщи депутатът Мустафа Илъджалъ, който е представител на ръководещата партия на Ердоган за Ерзурум.

Градът се утвърждава като зимен център в последните години. През 2011 година Ерзурум беше хазаин на Зимната универсиада, a през 2016 година посрещна Европейския зимен юношески фестивал. Тази година в източния курорт се организира кръг от Световната купа по сноуборд.

" Ерзурум е град с потенциала да прави олимпийски спортове със съществуващи спортни уреди. Турция е разрастваща и разрастваща се страна под ръководството на президента Ердоган ", сподели Фуат Ташкесенлигил, шеф на младежките служби и провинциалния спорт в района.

По думите му кандидатура за зимните олимпийски игри през 2026 година е основна част от визията и проектите на Турция за 2023 година, когато страната ще означи своята стогодишнина. " Ерзурум е град, който може да провежда отлични олимпийски игри с наличните зали за ледени спортове и ски центрове ", добави Ташкесенлигил.

Желание да провеждат игрите през 2026 година са изразили още шест страни - Канада с Калгари, Япония със Сапоро, Швейцария със Сион, Швеция със Стокхолм, Италия с Милано и Торино и Австрия с Грац и Шладминг, откакто разновидността Инсбрук беше отритнат с референдум. Крайният период за подаване на поръчки изтича в събота.

МОК разгласи промени в процедурата по кандидатстване, които да улеснят " опитните " претенденти. Първата стъпка е така наречен фаза на разговор, в която олимпийският комитет ще предложения евентуалните домакини да " показват изгодите, които вероятно домакинство на олимпийски игри ще им донесе ".

Официалното подаване на кандидатурите ще стане през октомври по време на годишната сесия на МОК. Домакинът на зимните игри през 2026 година ще бъде определен през септември 2019 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР