Турските ветроенергийни централи са привлекли 12.3 млрд. долара инвестиции и

...
Турските ветроенергийни централи са привлекли 12.3 млрд. долара инвестиции и
Коментари Харесай

Турция е привлякла $12 милиарда инвестиции във вятърни централи

Турските ветроенергийни централи са привлекли 12.3 милиарда $ вложения и са достигнали общ потенциал от 6.5 гигавата през последните 10 години.

Инсталираните мощности в страната са към 146 мегавата през 2007 година, а сега доближават потенциал от към 6 500 мегавата, по данни на турската асоциация за вятърна сила.

С помощта на нови мощности, които ще бъдат пуснати до края на годината, вложенията на Турция във ВЕИ ще доближат към 5 милиарда $ единствено за 2017 година

Със своите 1333 мегавата потенциал Измир заема първо място измежду турските градове по вятърни мощности. След него се подреждат Балъкшехир с 1069 мегавата и Маниса с 650 мегавата.

В Турция 158 настоящи вятърни енергийни компании работят с 6.5 гигавата конфигурирана мощ, а други 32 плана с обща мощ от 808 мегавата са в развой на създаване. 8% от електрическата сила в страната идва от вятърни централи.

Турция усили инсталирания потенциал на вятърната сила и притегли обилни задгранични и локални вложения през последните 5 години, регистрира ръководителят на турската асоциация за вятърна сила Мустафа Сердар Аташевен.

С прибавянето на потенциал от 2130 мегавата, който ще бъде финализиран до края на годината, ще бъде осъществен забележителен принос към турския вятърен пазар. Капацитетът на Турция за вятърна сила ще нарасне с към 4 гигавата за интервал от 3 до 4 години, планува Аташевен.

Той обаче предизвести, че за устойчивостта на разширяващия се пазар на вятърна сила в Турция, страната би трябвало да се възползва от частните вложения, с цел да отговори на възходящото търсене. Въпреки вложенията и търговете, сред 2018 и 2019 година ще има дупка в потенциала и вложенията.

" За да отговорят на условията на вложителите, които имат отчети за оценка на въздействието върху околната среда и лицензи за произвеждане на електрическа енергия, би трябвало да разполагаме с повече електроенергиен потенциал, с цел да може и те да усилят техните вложения и конфигуриран потенциал ", изясни Аташевен.

Според изследванията на Генералната дирекция за възобновими енергийни източници техно-икономическият капацитет за вятърна сила за Турция е 48 гигавата, само че към този момент се приготвят единствено 11 гигавата.

Турция ще разполага с 11 гигавата вятърна сила и има национална цел за 20 гигавата конфигуриран потенциал до 2023 година Общата енергийна цел на страната за 2023 година е потенциал от 100 гигавата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР