Турските издания коментират очакваното днес решение на турския Държавен съвет,

...
Турските издания коментират очакваното днес решение на турския Държавен съвет,
Коментари Харесай

В Турция: Света София е кървяща 86 години рана

Турските издания разясняват предстоящото през днешния ден решение на турския Държавен съвет, за отварянето на храма " Света София " в Истанбул за мюсюлмански богослужения. Според вестник " Тюркийе " вниманието на цяла Турция е приковано към предстоящото решение. В случай, че то е " отрицателно ", ще се премине към декрет на президентството и " 86-годишните окови на признака на завоеванието на Константинопол ще паднат ".

" Йени шафак " окачествява храма като " кървяща 86 години рана " и показва, че правната борба за превръщането на " Света София " в джамия се чака да завърши през днешния ден, съобщи БНР. " Милли газете " пък написа, че за първи път е реализиран толкоз огромен консенсус по въпроса за " Света София ", като даже кемалистката Народнорепубликанска партия, водеща опозиционна мощ сега, давала поддръжка за превръщането на музея в джамия.

Катедралата " Света София " е превърната в джамия след завладяването на Константинопол през 1453 година, само че след основаването на модерната турска република е направена на музей. Сега, властта в лицето на Реджеп Ердоган желае още веднъж да промени статута ѝ на джамия. Това провокира остра интернационална реакция, в това число от Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР