Турски войници достигнаха покрайните на град Манбидж в Северна Сирия

...
Турски войници достигнаха покрайните на град Манбидж в Северна Сирия
Коментари Харесай

Турски сили влязоха в град под кюрдски контрол в Сирия след сделка със САЩ

Турски бойци доближиха покрайните на град Манбидж в Северна Сирия като част от договорката за взаимни патрули със Съединените щати, оповестиха новинарският канал NTV и " Ройтерс ".

Според премиера Бинали Йълдъръм, представен от телевизия NTV, взаимното наблюдаване в част от Манбидж сред Турция и Съединени американски щати на процедура към този момент е почнало. Над града прелитат и американски, и турски хеликоптери, пишат турски публицисти, като демонстрират фотоси от региона.

В началото на месеца, при посещаване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Съединени американски щати, Анкара и Вашингтон договориха пътна карта за евакуиране на кюрдските Сили за отбрана на народа (YPG). Организацията е гръбнак на Сирийските демократични сили (SDF), които вземат участие във водената от Съединените щати коалиция против " Ислямска страна ". За Анкара обаче YPG е сирийско отклонение на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), с която страната е във въоръжен спор.

Сега YPG би трябвало да се изтеглят на изток от р. Ефрат. С това по-голямата част от Северозападна Сирия, западно от реката, ще е в ръцете на Турция и подкрепяни от нея детайли на Свободната сирийска войска.

През януари Анкара стартира така наречен интервенция " Маслинова клонка " против YPG в северозападния сирийски град Африн и пое контрола над него за към 2 месеца. Турция настояваше кюрдските сили да изоставен и Манбидж (където са ситуирани и американски войници) и други градове в северната част на страната, като даже заплашваше Съединени американски щати с боен отговор, в случай че настояванията ѝ не бъдат изпълнени.

По-късно редица турски медии оповестиха, че Анкара последователно се отхвърля от настояването си да " почисти цялата турско-сирийска граница " от YPG и вместо това ще се концентрира върху интервенции против бази на ПКК в региона на Кандил, Ирак.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1373)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР