Турски военни и съюзниците им от Сирийската свободна армия превзеха

...
Турски военни и съюзниците им от Сирийската свободна армия превзеха
Коментари Харесай

Турски военни превзеха центъра на град Африн

Турски военни и съдружниците им от Сирийската свободна войска превзеха центъра на град Африн. Два месеца след началото на интервенция " Маслинова клонка ", Анкара завладя обитаемото място, което от 2012-та година е под контрола на кюрдите. Борис Бъчваров обобщава обстановката в Сирия.

Бурна наслада, пукотевица във въздуха, и издигане на турския байрак. Така турската войска и сирийските бунтовници отпразнуваха преодоляването на центъра на града, обитаем най-вече с кюрди. Един от знаците на града - статуята, изобразяваща воин от кюрдската митология беше опустошен.

Нито един от локалните, които са останали в обитаемото място не излезе да посрещне военните като освободители. Именно като такива ги дефинира турският президент Реджеп Ердоган.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Операция " Маслинова клонка " успеха на Турция над целия свят. Донесохме правдивост и помощ на репресираните. Това, което направихме в предходните овладени територии, ще създадем и тук. Очаква се хиляди хора да се завърнат в домовете си в Африн.
Според Сирийската обсерватория за правата на индивида обаче поради нахлуването на турски войски в региона повече от 150 хиляди души са напуснали домовете си, а 280 цивилни са починали.Преди отстъплението си на юг от града, кюрдските сили оставиха част от постройките в обитаемото място минирани. Въпреки наложеното от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации 30-дневно помирение в цяла Сирия, турската войска не спря офанзивата си. Анкара счита кюрдските Сили за отбрана на народа за терористична организация, директно обвързвана със неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР