Турски консулства в Германия, изглежда, имат негласната директива да блокират

...
Турски консулства в Германия, изглежда, имат негласната директива да блокират
Коментари Харесай

Веднъж турчин – винаги турчин

Турски консулства в Германия, наподобява, имат негласната инструкция да блокират освобождението от турско поданство - изключително на хора, свързани с " Движението Гюлен ". Те се оказват пред стена от необясними спънки и пречки, споделя " Дойче веле ".

Серат Мустафуглу живее от 37 години в Германия. Двете му в това време пораснали деца са родени в Хамбург. Логично е да желае немско поданство. Барис Реяс и Денис Демир също аплайват за немски паспорти. Реяс от 24 години живее в Германия, а Демир е пристигнал в Хамбург през 2002 година Тримата мъже не желаят имената и фотосите им да бъдат оповестени, те се опасяват, че ще си имат проблеми с турските управляващи. Затова в актуалната обява имената им са изменени.

Германските управляващи към този момент са одобрили молбите на тримата претенденти за немски паспорти и в този момент те чакат Турция да ги освободи от турското им поданство. Това обаче по този начин и не се случва – турските управляващи непроменяемо акцентират пред тях всевъзможни, най-често измислени предлози, с цел да им откажат. От турското посланичество в Хамбург да вземем за пример декларирали на Денис Демир, че паспортът би трябвало да остане за инспекция в консулството.

В три федерални провинции - Берлин, Бавария и Хамбург, е имало случаи, в които паспортите на претенденти за немско поданство са били арестувани от съответното турско консулство. До този миг немските управляващи са известени за седем сходни случая. Според Барис Реяс в реалност случаите са най-малко двойно повече.
" Познавам минимум четирима турци, които ми споделиха, че и с тях се е случило същото ", акцентира той. Освен това мнозина турски жители въобще не смеят да се явят в консулството, тъй като ги е боязън, че там незабавно ще им приберат паспортите. А следователно немските управляващи въобще няма по какъв начин да им оказват помощ да си върнат паспортите. След като паспортът на Денис Демир бил арестуван в турското консулство, той ходил още два пъти в консулството, само че всички било на вятъра, паспортът не му бил върнат. Причина за това не му била посочена.

Щом си работил за Гюлен, си недоверчив

Както Демир, по този начин и Реяс са сигурни, че евентуалната причина да не ги освобождават от турско поданство са контактите им с " Движението Гюлен ". Според турското държавно управление живеещият в заточение свещеник Фетхуллах Гюлен е бил в основата на опита за прелом през лятото на предходната година. След несполучливия пуч в Турция бяха задържани хиляди хора, упрекнати, че са последователи на Гюлен. Междувременно над 50 000 души са зад решетките.

" От позиция на Анкара турската страна има проблем с тези хора, които не са взели участие интензивно в опита за прелом, само че по някакъв метод са свързани с мрежата на Гюлен ", акцентира Юнус Улусой от фондация " Център за турски проучвания ". Според него е доста евентуално турските управляващи да задържат паспортите на сходни хора, с цел да им попречат да получат непознато поданство – в тази ситуация немско.

В случая с Денис Демир и Барис Реяс това е реалност. 36-годишният Демир е давал уроци на деца от учебните заведения на " Движението Гюлен ", а журналистът Барис Реяс е разгласил публикации в в това време спряното немско издание на близкия до Гюлен вестник " Заман ". " Бях състезателен публицист, не съм имал нищо общо с политиката, само че щом си бил помощник на " Заман ", на часа ставаш недоверчив в очите на турските управляващи ", споделя Реяс.
Кандидатът за немско поданство Серат Мустафуглу също е работил за вестник " Заман ". Когато в турското генерално консулство в Хамбург подавал молба за освобождение от турско поданство, се пробвали да му вземат паспорта. " Казаха ми: или ни даваш паспорта си, или няма да бъдеш освободен от поданство ", споделя Мустафуглу. Той обаче не си дал паспорта.

Показателно е освен случилото се в консулството, показателни са и реакциите на негови познати. " Има хора, които познавам от години и които в този момент ме назовават изменник ", споделя той. Само за една нощ - нощта на преврата - негови познати си трансформирали мнението за него.

Как се живее без паспорт

Раяс също се сблъсква с сходно отношение. 40-годишният мъж в това време се осмелил да отиде в консулството, само че цялата предна нощ сънувал единствено кошмари. Олекнало му, когато подал молбата за освобождение от турско поданство и паспортът му не бил арестуван. Сега той чака формалното удостоверение на турските управляващи.

Денис Демир обаче от цяла година е без паспорт и не има вяра, че ще му го върнат. Въпреки това към момента се надява да вземе немско поданство. Съгласно наредба на немското Министерство на вътрешните работи издаването на немски паспорт в обособени случаи е допустимо и без освобождение от предходното поданство. За задачата е нужно обаче да изтече двегодишен период, който стартира от деня, в който е подадена молбата за освобождение от поданство. За Денис Демир това е единствената вяра. Макар че през идващите 18 месеца ще му се постанова да живее без паспорт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР