Турски изтребители са извършили няколко нарушения на гръцкото въздушно пространство

...
Турски изтребители са извършили няколко нарушения на гръцкото въздушно пространство
Коментари Харесай

Екшън в небето! Гръцката авиация прихвана турски изтребители

Турски изтребители са направили няколко нарушавания на гръцкото въздушно пространство в североизточната и югоизточна част на Егейско море тази седмица, оповестяват медиите в Гърция. Става въпрос за четири F-16, които са били въоръжени. В гръцкото въздушно пространство са навлезли и два турски военнотранспортни самолета CN-235.

Въоръжените сили на Гърция са били вдигнати под паника. Гръцки изтребители са прехванали и изпроводили нарушителите до границата.
Това е следващият случай в ескалиращото напрежение сред Гърция и Турция , откакто предишния месец турски военни кораби блокираха опитите за сондажи за петрол и газ в изключителната икономическа зона на Кипър.
Според Анкара находището се намира в акваторията принадлежаща на приетата само от Турция Севернокипърската турска република.
Гърция обаче има по-голям проблем, в който са забъркани милиарди долари и Съединени американски щати.
Турските въоръжени сили чакат да одобряват доставката на първите изтребители от последно потомство F-35 преди края на 2018 година Това изцяло ще промени равновесието на силите в района. В момента Гърция и Турция имат паритет във въздуха.
Анкара е поръчала към 100 от най-скъпите изтребители в света. Производството на всеки един от тях коства над 100 милиона $. При това самолетите се създават с присъединяване на редица турски компании, измежду които Alp Aviation, Aselsan, Ayesas, Fokker Elmo, Havelsan, Kale Aerospace, MiKES, Tubitak-SAGE и TAI. По данни на възложителя „ Локхийд Мартин” общите доходи на подизпълнителите в Турция от програмата за F-35 ще възлязат на близо 12 милиарда $.
За прилежащите Гърция и Армения това турската войска да има самолети, които ѝ обезпечават цялостно предимство във въздуха е сериозен проблем.
Гръцки и арменски лобита стартираха огромна акция в горната и долната камара на американския Конгрес , с която целят да блокират продажбата на изтребителите F-35 на Турция.
Основната теза на лобистите е, че на Анкара не може да се има доверие, изключително откакто купи ракетни системи С-400С от Русия. Така Турция ще може да тества новите съветски противовъздушни радари и ракети, против американските изтребители от пето потомство и няма по какъв начин да се подсигурява, че тази информация ще остане загадка за Москва.
Кампанията публично започва предишния месец и до този миг гръцките и арменските лобисти в Съединени американски щати, надлежно от Гръцко-американския съвет на водачите (HALC) и Арменския народен комитет за Америка (ANCA), са изпратили хиляди писма до офисите на конгресмените във Вашингтон, заели са мрежи от деятели и са се свързали с всеки американски сенатор по няколко пъти.
Срещу договорката с Турция е впрегнато всяко допустимо средство от непризнатия от Анкара Арменски геноцид (1915 – 1917 г.) до цивилните жертви при реализираната сега от турските въоръжени сили интервенция „ Маслинова клонка” в региона на град Африн в Сирия.
Изглежда дейностите на лобистите имат своето отражение за утежняването на така и така обтегнатите в последно време връзки сред Турция и Съединени американски щати. Турският министър председател Реджеп Ердоган даже съобщи тази седмица, че американските бази в Сирия евентуално са ориентирани против неговата страна.
Гърция и Армения се надяват, че ще съумеят да блокират договорката, която би дала цялостно въздушно предимство на Турция в района на Югоизточна Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР