Турската централна банка запази очаквано основния си лихвен процент на

...
Турската централна банка запази очаквано основния си лихвен процент на
Коментари Харесай

Турската централна банка запази водещата си лихва на ниво от 19%



Турската централна банка резервира предстоящо главния си лихвен % на първото съвещание за установяване на паричната политика по управлението на новия ѝ шеф Шахап Кавджъоглу.

Комитетът по паричната политика на Централната банка на Република Турция реши да резервира главната си едноседмична реполихва на равнище от 19%.

Президентът Реджеп Ердоган назначи Шахап Кавджъоглу за нов шеф на централната банка, откакто тя подвигна лихвените проценти с цели 200 базисни точки на срещата си през март под управлението на Наджи Агбал.

По време на късия мандат на Агбал, основният едноседмичен лихвен % беше нараснал с общо 875 базисни точки (с 8,75%).

На днешната си среща членовете на централната банка обявиха, че забавящото се влияние на актуалната парична позиция върху кредите и вътрешното търсене се чака да стане по-значително през идващия интервал.

С оглед на това банката реши да резервира своята затегната парична политика, като резервира лихвения % неизменен.

Банката съобщи, че ще продължи да употребява уверено всички налични принадлежности в гонене на главната цел за ценова непоклатимост, само че в това време се отхвърли от обещанието си от предишния месец " уверено " да поддържа затегната парична политика " за нескончаем интервал " за справяне с инфлацията.

С едноседмична реполихва от 19% и инфлация от 16,2%, това наподобява предлага опция за понижаване на лихвите, означи Уилям Джаксън, икономист от Capital Economics.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР