Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM)

...
Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM)
Коментари Харесай

Турция е изпратила на Интерпол доклад за контрабанда на цигари на "Булгартабак"

Турската работа за битка с проведената престъпност и контрабандата (KOM) е изготвила отчет за " продуктите, идващи от българската компания " Булгартабак " и трансформирали се в източник на контрабанда ", който е бил изпратен до основния секретар на интернационалната организация за полицейско съдействие Интерпол. Това се схваща от годишния отчет на KOM, който е оповестен предходната седмица, оповестява " Капитал daily ".

В него за следващ път турските управляващи оповестяват, че българските цигари съставляват съществена част от незаконния пазар в Турция. Според турските управляващи вредите за бюджета от противозаконните цигари са 400 млн. турски лири (което е почти 172 млн. лева.) на година.

В отчета се показва още, че " терористичните организации " Работническа партия на Кюрдистан " (PKK) и " Общество на кюрдските организации " (KCK) реализират огромни доходи, събирайки така наречен такси от контрабандистите ".

В отчета на KOM се споделя още, че информацията за контрабандата на цигари е била разисквана с задгранични полицейски представители и по-специално английската Национална организация за битка с престъпността, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), Interpol и Британския кралски институт за защита и сигурност - Royal United Services Institute, който е доста деен на Арабския полуостров и в Близкия изток.

Проблемът за българските цигари е подложен за пръв път от КОМ през 2010 година, само че тогава делът им не е толкоз забележителен.

Според турските управляващи цигарите потеглят от свободната зона в Дубай Jebel Ali, откъдето по разнообразни канали през Иран, Сирия и Ирак доближават до Турция.

През пролетта на тази година вторият по величина производител на цигари в света - British American Tobacco (BAT), купи всички марки на " Булгартабак холдинг " за България и Адриатика, логистичния му бизнес и веригата Lafka в Босна. Когато през юни тази година българските управляващи заловиха огромно количество цигари без бандерол от марката на " Булгартабак " ММ, влизащи от Турция, от BAT обявиха, че нямат права върху марките на " Булгартабак " отвън България и Адриатика.

Това значи, че най-вероятно " Булгартабак холдинг ", чиято благосъстоятелност се свързва с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, е запазил правото за тези марки на пазарите от арабския свят, показва изданието.

От Интерпол разясняват, че само страната заявител може да разяснява случая, а от турската работа за битка с проведената престъпност и контрабандата (KOM) изясняват пред " Капитал ", че са засекли, че контрабандните цигари, които влизат в страната, са най-вече на " Булгартабак ".

Дипломат от западноевропейска страна разяснява импровизирано пред " Капитал ", че България е възприемана като директна страна, през която влизат незаконни цигари от Гърция, достигащи до пазарите в Западна Европа.

" Бритиш Американ Табако следи всички развития в района и компанията работи с всички държавни управления, с цел да подсигурява, че всяка продадена кутия цигари е изцяло легална и с платени налози ", разясняват от компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР