Турската публика има около седмица, докато стане свидетел на дългоочакваното

...
Турската публика има около седмица, докато стане свидетел на дългоочакваното
Коментари Харесай

Togg - първата Made in Turkey кола е на път: държавната гигафабрика отваря скоро

Турската аудитория има към седмица, до момента в който стане очевидец на дълго чаканото разкриване на гига фабриката, от която ще излезе и първата локална марка коли - дълго чаканият електрически Togg. Според предварителна информация, цeнитe нa бaзoвaтa ЅUV вepcия на автомобила ще зaпoчвaт oт oĸoлo €49 000.

Церемонията по откриването в северозападната провинция Бурса е планувана за 29 октомври и съответствува с 99-ата годишнина на Турската република. Тогава страната ще покаже на света първия напълно електрически SUV на Togg, който ще слезе от поточната линия на завода.

Автоексперти разясняват, че събитието ще приближи Турция и президента Реджеп Ердоган до осъществяването на дългогодишна фантазия за построяването на първия народен автомобил в страната, написа Daily Sabah. Турският държавен глава от дълго време упорства промишлеността в страната да сътвори личен автомобил като част от визията му да трансформира Турция в по-голяма икономическа мощ.

Ще " наводни " ли обаче турският електрически автомобил европейския и в частност българския пазар на коли?

Със сигурност това е задачата на турската страна, която ива упоритостите да излезе отвън границите на своята татковина. Дали обаче ще се случи към момента е въпрос без явен отговор, тъй като занапред новите коли би трябвало да преминат редица сертификационни проби за сходство с европейските стандарти.
 Турция пуска в всеобщо произвеждане колите TOGG до края на годината
Турция пуска в всеобщо произвеждане колите TOGG до края на годината

Очакванията са цените на базовата SUV версия на TOGG да стартират от към €49 000

Още за Togg

Колата се създава от консорциум, състоящ се от пет турски компании, наименуван Automobile Initiative Group of Türkiye или Togg, в съдействие със Съюза на камарите и стоковите тържища на Турция (TOBB).

През декември 2019 година бяха представении прототипи на SUV и седан на Togg, както изцяло електрически, по този начин и модели от C-сегмента.

Изграждането на инженерните, дизайнерските и индустриалните мощности на Togg стартира в средата на 2020 година, съвсем две години откакто президентът Ердоган разкри консорциума, който се управлява от някогашния изпълнителен шеф на софтуерния колос Bosch Мехмет Гюрджан Каракаш.
 Снимка 459446
Източник:

Фабриката

Заводът е издигнат на повърхност от 1,2 милиона квадратни метра в квартал Гемлик в Бурса. Бурса е наричана автомобилната столица на страната, защото е дом на индустриални мощности на доста задгранични марки, в това число турско-френското взаимно дружество Oyak Renault и Tofaş - взаимно дружество на турския Koç Holding и италианско-американския производител на коли Fiat Chrysler.

SUV моделът на Togg се чака да излезе на пазара през първото тримесечие на 2023 година и ще бъде първият електрически състезателен автомобил, създаден в континентална Европа от нетрадиционен производител.
 Снимка 489445
Togg ще създава пет разнообразни модела - SUV, седан, C-хечбек, B-SUV и B-MPV - до 2030 година. Масовото произвеждане на SUV ще бъде последвано от седана. Марката цели да създаде 1 милион автомобила в пет разнообразни сегмента до 2030-а.

Автомобилът е планиран от италианската дизайнерска компания Pininfarina, която е основала модели за Ferrari и основания в Калифорния производител на електрически коли Karma. Togg избра компанията за усъвършенствани технологии за литиево-йонни акумулатори Farasis като собствен бизнес сътрудник за батерията.

Очаква се турският автомобил да доближи 80% заряд за по-малко от 30 минути с бързо зареждане. Той ще има обсег сред 300 до 500 километра, а тестванията на писта демонстрират, че на колата ще са нужни към 7,6 секунди, с цел да форсира от нула до 100 км/ч с 200 конски сили и под 4,8 секунди с мотор с 400 конски сили.

Togg е второто изпитание на Турция да създаде собствен личен автомобил. През 60-те години на предишния век група турски инженери построиха прототипи на автомобил, наименуван Devrim. По-късно обаче планът беше зарязан.
 Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона
Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона

Той ще се намира в Истанбул
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР