Турската лира удари ново дъно, като загуби 7% от стойността

...
Турската лира удари ново дъно, като загуби 7% от стойността
Коментари Харесай

Сигнал за промяна в Турция: лирата се срина с още 7%

Турската лира удари ново дъно, като загуби 7% от цената си единствено за ден и падна до 23.17 за $ малко преди 13:30 ч. българско време.

" Ройтерс " обаче отбелязва, цитирайки участници на пазара, че тези събития може да се поясняват като " мощен сигнал " за отвод от централизирания надзор на валутата в посока към свободното ѝ търгуване.

С новия спад поевтиняването на лирата от началото на годината доближава 19%. Тя за пръв път падна под 20 за $ в навечерието на изборите, извоювани от досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган. Той обаче даде сигнал, че е допустимо връщането към ортодоксална икономическа политика с оповестеното в края на седмицата ново държавно управление.

Курсът на лирата месеци наред се поддържаше благодарение на запаси в размер на десетки милиарди долари; в следствие валутните запаси на централната банка спаднаха под нулата и доближиха -4.4 милиарда $ през май.

 " Войната за самостоятелност " на Ердоган в действителност може да постави завършек на епохата му

Събеседниците на " Ройтерс " в същото време прецизират, че сривът на валутните и златни запаси е спрял предходната седмица.

Трудна задача

" Трябва да се създадат доста регулации и промени, само че посоката, към която отиваме става все по-ясна всеки ден. Вървим към установяване на цената на лирата от пазарни условия ", споделя търговец, с който беседва организацията.

Тим Аш от BlueBay Asset Management дефинира това като " нормализация " и резултат от натиска. По време на Ердоган в последните години водещите лихви бяха съкратени внезапно - от 8.5 до 19% за поощряване на растежа и вложенията, само че това обезцени лирата и способства за инфлацията (85% в края на предходната година). Ердоган се самоопределя като " зложелател " на лихвените проценти.

 Новият централен банкер на Турция може да е някогашен началник на банкрутиралата First Republic Bank Новият централен банкер на Турция може да е някогашен началник на банкрутиралата First Republic Bank

Търговци и вложители чакат да видят и дали Хафизе Гайе Еркан, управлявала банка в Съединените щати, ще стане петият централен банкер на Турция за последните четири години.

Едновременно с това, предизвестява, Пол Макнамара, шеф за дълга на зараждащите пазари в САМ, даже без политическа интервенция повеждането на Турция по резистентен път ще е бурно. Обезценяването на лирата (чиято действителна стойност съгласно него е 15% по-ниска) ще е " отчаяващо сложна задача ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР