Турската лира се влияе от политиката в страната и отношенията

...
Турската лира се влияе от политиката в страната и отношенията
Коментари Харесай

Финансист: Сривът на турската лира е от полза за българския потребител

Турската лира се въздейства от политиката в страната и връзките със Съединени американски щати. Турската стопанска система през последните години задлъжнява по отношение на частния бранш. Това сподели финансовият специалист Димитър Чобанов в ефира на БТВ.

„ Външният дълг на страната не е толкоз огромен, само че задлъжнялостта към търговците нараства “, уточни той.

„ Турция разчита на износа, който Съединени американски щати към този момент таксуват с по-висок налог. Пазарите свръх реагираха на това и се стигна до срив на лирата. Високата инфлация в Турция също има въздействие “, разяснява финансистът.

Чобанов разяснява и по какъв начин се отразява сривът на турската лира на България. „ Спадът на лирата се усеща и у нас. Отразява се на външната търговия сред двете страни. Българският експорт за Турция спада, вносът от Турция в България се усилва. На процедура за този интервал България от остатък с търговията с Турция е в недостиг. Турция е четвъртата най-голяма дестинация за българския експорт и това ще окаже въздействие. За българския консуматор това има позитивен резултат, тъй като турските артикули стават по-евтини. Ваканциите също поевтиняват “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР