Турската лира се срина със 7% до рекордно ниско ниво

...
Турската лира се срина със 7% до рекордно ниско ниво
Коментари Харесай

Турската лира се срина със 7% при отдавна невиждани разпродажби

Турската лира се срина със 7% до рекордно ниско равнище в сряда в най-голямата си дневна ликвидация след историческия срив през 2021 година Пазарът регистрира поръчките на новоизбраното държавно управление да разхлаби стабилизиращите ограничения като ориентиране към по-ортодоксални политики, написа Reuters.

Лирата e под напън, откогато президентът Реджеп Тайип Ердоган беше избран отново на 28 май. Курсът по отношение на $ доближи 23.5 към 11.30 ч. българско време. Общият срив на турската валута от началото на тази година надвишава 20%.

Ердоган разгласи новия си кабинет през уикенда и назначи за финансов министър Мехмет Шимшек, някогашен вицепремиер, който е добре одобряван от задграничните вложители. По-късно Шимшек сподели, че икономическата политика би трябвало да се върне на „ рационална “ основа.

Пазарите чакат и назначението на нов шеф на централната банка, който да размени Сахап Кавчиоглу, който изпълняваше покорно неортодоксалната парична политика на Ердоган, която включваше понижаване на лихвите при рекордно висока инфлация.

„ Виждаме нормализиране на политиката “, сподели Тим Аш от BlueBay Asset Management. „ Мисля, че виждаме въздействието на Шимшек, който упорства за рационална политика. “

През по-голямата част от тази година управляващите поеха практическа роля на валутните пазари, употребявайки десетки милиарди долари запаси, с цел да поддържат лирата постоянна.

Банкерите споделят, че продължаващото последователно обезценяване на турските пари ще докара до възстановяване на пазарните условия и ще спре намаляването на запасите на централната банка.

„ Лирата се доближава всеки ден до равнище, което няма да е належащо да се пази с запаси. Очаквам загубите да продължат известно време “, сподели валутен търговец, добавяйки, че внезапните загуби в границите на деня демонстрират, че валутата се приближава до „ предстоящите равнища “.

Някои анализатори предвиждат, че лирата ще отслабне до диапазона 25 – 28 по отношение на $.

Връщане към ортодоксалната политика

Под натиска на Ердоган, самоопределящ се като „ зложелател “ на лихвените проценти, централната банка понижи своя лихвен % до 8.5% от 19% през 2021 година, с цел да подтиква растежа и вложенията. Но това провокира невиждана в новата история на Турция валутна рецесия през декември 2021 година и изпрати инфлацията до 24-годишен връх над 85% предходната година.

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер през 2009 – 2018 година, алармира за отдалечаване от необикновените понижения на лихвите макар високата инфлация, която провокира ерозия на цената на лирата с над 80% за пет години.

Ердоган обмисля да назначи Хафизе Гайе Еркан, върховен финансов изпълнителен шеф в Съединените щати, за шеф на централната банка, заяви Reuters в понеделник. Еркан се e срещнаla с Шимшек в Анкара в понеделник.

T[ ще бъде петият началник на централната банка на страната за четири години, откакто Ердоган уволни предходни шефове като част от честите промени в паричната политика.

Сега турските управляващи се надяват, че задграничните вложители ще се завърнат след дългогодишно изселване. Пазарните наблюдаващи обаче предизвестяват, че Ердоган се е обръщал към стандартните политики в предишното, единствено с цел да промени решението си малко по-късно.

„ Дори и без политическа интервенция, процесът на ориентиране на Турция към резистентен път ще бъде турбулентен и евентуално ще включва забележителна обезценка и по-високи приходи “, сподели Пол Макнамара, шеф на дълга на нововъзникващите пазари в мениджъра на активи GAM.

„ Смятаме, че справедливата стойност за лирата евентуално е към 15% по-ниска, само че задържането на обезценка без забележителна външна поддръжка ще бъде отчайващо сложна задача “, сподели той преди спада в сряда.

„ Ортодоксалната политика би включвала на първо място позволяване на лирата да откри стабилно равнище без интервенция и занемаряване на де факто финансовия надзор, който е в действие сега. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР