Турската лира се срина до рекордно ниски нива в търговията

...
Турската лира се срина до рекордно ниски нива в търговията
Коментари Харесай

Турската лира се срина след експулсирането на посланиците

Турската лира се срина до рекордно ниски равнища в търговията през днешния ден, откакто през уикенда президентът заяви, че ще разгласи личност нон грата посланиците на 10 западни страни, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БНР.

Един $ се продава за 9,8 турски лири в търговията през днешния ден, а сривът на валутата е с 24% по отношение на $ спрямо началото на годината.

Очаква се през днешния ден държавното управление в Турция да официализира решението на турския президент Реджеп Ердоган за посланиците на 10 западни страни, измежду които Съединените щати и Германия.

В събота турският президент разгласи, че Анкара ще подхваща дипломатическата мярка - последната преди експулсиране.

Поводът е общата позиция на 10-те западни страни за обективен развой против турския деятел.

Вчера Държавният департамент на Съединени американски щати изиска пояснение за решението на турския президент Реджеп Ердоган.

Вашингтон чака Анкара да обясни думите на турския президент Реджеп Ердоган за оповестяването на посланиците на 10 страни за личност нон грата, в това число ръководителя на американската дипломатическа задача, оповестяват от Държавния департамент.

По-рано ръководителят на Европарламента дефинира дейностите на Турция като властническа наклонност.

Отделно от това се чака в понеделник държавните банки на Турция да понижат лихвите по заемите с към 200 базисни пункта след намаляването на лихвите на централната банка през предходната седмица.

Турската валута стартира да поевтинява към рекордни дъна още през предходната седмица, откакто Турската централна банка понижи главния си лихвен % с 200 базисни пункта, макар възходящата инфлация, като този фрапантен ход беше избран като необмислен от редица икономисти и опозиционни депутати.

Вероятно ще има ново понижаване на лихвите на идващото съвещание на 18 ноември, макар че инфлацията в страната се чака да се форсира заради обезценяващата се лира и възходящите енергийни цени.

Очакваното понижение на лихвите от трите огромни държавни банки има за цел да обхване корпоративните, самостоятелни и ипотечни заеми, заяви през уикенда Ройтерс, базирайки се на източници, осведомени с проекта.

Главен консултант на турското президентство и член на борда на Vakif Bank, уточни в " Туитър ", че държавните банки са понижили лихвите по заемите до лихвения % на централната банка.

Анализаторите показват, че сходен ход може да поддържа някои кредитополучатели, само че и да изостри натиска върху турската лира и стопанската система, като се има поради, че доходността на референтните държавни облигации на Турция се увеличи след намаляването на лихвите на централната банка през предходната седмица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР