Турската лира се срина до рекордно ниски нива, след като

...
Турската лира се срина до рекордно ниски нива, след като
Коментари Харесай

Ще изпълни ли Ердоган заплахата да изгони западни посланици или ще я “ревизирана“ като последно предупреждение? Анкара рискува силен контраудар

Турската лира се срина до рекордно ниски равнища, откакто президентът Реджеп Ердоган заплаши, че ще разгласи за личност нон грата посланиците на 10 западни страни. Все още обаче няма извънредно решение на Ердоган, а Западът остава внимателен в очакване по какъв начин ще се развие обстановката.

Причина за реакцията на Ердоган стана апел на посланиците за обективен развой против турския деятел Осман Кавала.

Държавният департамент на Съединени американски щати изиска пояснение, а ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли дефинира дейностите на Турция като властническа наклонност.

Берлин също разгласи " паника и недоумение " от решението на Ердоган.

Според в. " Хюриет " обаче в Турция има безпокойстов, че в случай че посланиците на Гермaния, Съединени американски щати, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия фактически бъдат оповестени за личност нон грата, то това ще докара до реципрочни ограничения от тези страни.

Подобна стъпка, поради фигурирането и на американския дипломат измежду имената, би нанесла доста мощен удар върху турско-американските връзки, закрепени " напоследък с памучен конец ", споделят анализатори.

Оптимистичната позиция е, че на съвещанието през днешния ден думите на Ердоган може да бъдат окачествени като последно предизвестие към посланиците и че при нов сходен случай към този момент неотложно ще бъде задействан развой за оповестяване на личност нон грата.

Има обаче и такива, които считат, че подобен развой може да бъде задвижен още в този момент. При това състояние посланиците ще бъдат извикани групово или поотделно в министерството на външните работи и ще бъде поискано от тях в избран период /обичайно 48 часа/ да изоставен Турция.

За последно Турция разгласи за личност нон грата посланика на Египет в Анкара преди осем години. В отговор и Кайро изгони турския дипломат, напомня СиЕнЕн-Тюрк, представена от Българска телеграфна агенция.

В началото на предходната седмица посланиците на десетте страни разпространиха в обществените мрежи изказване, в което приканиха за освобождението на турския човеколюбец Осман Кавала, като обявиха, че продължаващият развой против него и карцерът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция.

Анкара окачестви декларацията като опит за напън върху турската правосъдна система, а турският президент разгласи, че е наредил на министерството на външните работи да разгласи за личност нон грата 10-те посланици.
Бум на българските туристи Сривът на турската лира докара до взрив на българските туристи в Турция, които се възползват от по-ниските цени.
Един $ се продава за 9.8 турски лири, а сривът на валутата е с 24% по отношение на $ спрямо началото на годината. Във валутните бюра в Кърджали, където се обменят най-вече турски лири в страната, турската лира се купува за 17 стотинки.

Сривът на турската лира води до взрив на български туристи в Турция, оповестяват турските медии, представени от БНР.

" Все повече туристи от България се оплакват от болки в ръцете, породени от носенето на цялостни торби с покупки от Народния пазар ", се показва в информациите.

" Лирата 6 пъти е по-евтина от лв. " - с сходни заглавия в кореспонденции от крайграничния град Одрин медиите в Турция оповестяват, че броят на българските туристи по пазарите в района непрестанно пораства.

Засиленият интерес е поради следващия спад на турската лира, означават изданията.

Рекордни дъна

Турската валута стартира да поевтинява към рекордни дъна още през предходната седмица, откакто Турската централна банка понижи главния си лихвен % с 200 базисни пункта, макар възходящата инфлация, като този фрапантен ход беше избран като необмислен от редица икономисти и опозиционни депутати.

Вероятно ще има ново понижаване на лихвите на идващото съвещание на 18 ноември, макар че инфлацията в страната се чака да се форсира заради обезценяващата се лира и възходящите енергийни цени.

Очакваното понижение на лихвите от трите огромни държавни банки има за цел да обхване корпоративните, самостоятелни и ипотечни заеми, заяви през уикенда Ройтерс, базирайки се на източници, осведомени с проекта.

Главен консултант на турското президентство и член на борда на Vakif Bank, уточни в " Туитър ", че държавните банки са понижили лихвите по заемите до лихвения % на централната банка.

Анализаторите показват, че сходен ход може да поддържа някои кредитополучатели, само че и да изостри натиска върху турската лира и стопанската система, като се има поради, че доходността на референтните държавни облигации на Турция се увеличи след намаляването на лихвите на централната банка през предходната седмица.

Анализатор: Ердоган пробва по фрапантен метод да закрепи властта си

" Не е нещо ново за Ердоган да размахва пръст към западни страни. Той постоянно повдига градуса на напрежението, само че новото е, че в турската история до момента не е отправяна сходна закана против 10 посланици. Ердоган е в невъзможност. Турция се намира в тежко състояние ", разяснява пред БНР Мехмед Юмер, интернационален анализатор и публицист.

Според него по този начин Турция ще бъде изолирана напълно от Запада.

" Турция ще бъде отдалечена от кораба на НАТО и ще направи мощен завой към авторитаризма. Падането на рейтинга на Ердоган в страната даде мощна мотивация на опозицията и водачите ѝ да стартират да приказват със мощно самочувствие. На него му трябваше нещо по фрапантен метод да закрепи властта си. Това е краен ход, от който ще има и тежки последствия ", уточни анализаторът.

Опит за похищение на вниманието

Критици на президента на Турция Реджеп Тайип Ероган споделят, че настояването му за изпъждане на задгранични посланици е опит за похищение на вниманието от икономическите проблеми на страната, оповестява Ройтерс.

" Причините за тези дейности не са отбрана на националните ползи, а основаването на подправени аргументи за сриването на стопанска система ", означи водачът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу в Туитър.

" Гледали сме този филм и преди. Трябва един път вечно да се върнем към действителния дневен ред и фундаменталния проблем на тази страна - икономическата рецесия ", съобщи заместник-председателят на опозиционната " Добра партия " Явуз Агиралиоглу.

Ердоган дефинира посланиците като нагли и съобщи, че те нямат право да желаят освобождението на Кавала, наблягайки, че правосъдната система в страната е самостоятелна.

Според някогашния посланик Синан Юлген, който в този момент е шеф на основания в Истанбул изчерпателен център ЕДАМ, изявлението на Ердоган идва в несъответствуващ миг, до момента в който Турция търси способи да пренастрои външната си политика и да я отдалечи от моментите на напрежение от последните години.

" Все още се надявам, че Анкара няма да премине през това ", написа той в Туитър като разказа сходна мярка от страна на Турция като невиждана сред съдружници от НАТО.

Според него дипломатите работят за реализиране на " по-приемлива формула, само че времето изтича ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР