Турската лира падна със 17% спрямо долара днес след шокиращото

...
Турската лира падна със 17% спрямо долара днес след шокиращото
Коментари Харесай

Турската лира удари ново дъно след действията на Ердоган

Турската лира падна със 17% по отношение на $ през днешния ден след шокиращото уволняване на шефа на централната банка Наджи Агбал от президента Реджеп Ердоган. Турската валута се търгуваше при курс от 8,48 лири за $, против 7,22 лири за $ в края на предходната седмица. Така тя се приближи до от 8,58 лири за $ при започване на ноември. Това е най-големият дневен спад на валутата от август 2018 година насам.

Бившият финансов министър Наджи Агбал беше уволнен в края на предходната седмица единствено няколко месеца след назначението му. Агбал бе освободен от Ердоган, откакто централната банка усили главната си рента на 19%, показва AFP.

Турският президент Ердоган е неприкрит съперник на високите лихвени проценти, като ги дефинира като майката на всяко зло. Нагласата му, че те провокират инфлация, вместо да я забавят, е в основата на икономическите проблеми в Турция, считат специалисти. Това е третият път от средата на 2019 година, когато Ердоган ненадейно уволнява началник на Турската централна банка и следващата му интервенция в паричната политика на страната, напомня Reuters. Ердоган не се поколеба да уволни даже шурей си.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цените на храните в Турция излетяха в космоса, страната е ск...

Наджи Агбал, който е някогашен финансов министър, беше отпред на централната банка от ноември. След назначението му обаче турската лира съумя да върне към 15% от цената си по отношение на $. Ходът му с повдигане на главната рента имаше за цел да предотврати инфлацията от близо 16% и.

Финансови специалисти се притесняват, че следва коренна смяна в дейностите на институцията, което ще тласне Турция към рецесия на платежния баланс, поради изчерпания ѝ буфер от валутни запаси. " Турция ще има два избора: или се ангажира да употребява лихвени проценти за стабилизиране на пазарите, или постанова финансов надзор ", сподели Пер Хамарунд, старши пълководец по въпросите на разрастващите се пазари в SEB Research.

Новият шеф на банката ще бъде Шахап Кавджъоглу, някогашен член на ръководещата Партия на справедливостта и развиването, който поддържа възгледите на Ердоган за лихвите. Според него високите лихвени проценти " индиректно водят до повишаване на инфлацията ". Кавджъоглу се опита да успокои вложителите, които под паника разпродаваха турски активи, твърдейки, че няма да прави внезапна смяна в политиката на банката. Действията на паричната институция ще зависят от инфлацията, като задачата е трайно понижаване на високата инфлация в страната.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Само допреди години турската лира беше извънредно постоянна. Турция в този момент се оправя по-добре от различен...

Турската валута възвърна част от загубите, откакто финансовият министър Лютфи Елван съобщи, че Турция ще се придържа към разпоредбите на свободния пазар и плаващ валутен курс. Правителството ще продължи да дава приоритет на ценовата непоклатимост, а фискалната политика ще поддържа паричната власт в напъните ѝ да овладее инфлацията, увери Елван в документално изказване.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР