Турската лира отслабна днес на фона на нарастващи опасения на

...
Турската лира отслабна днес на фона на нарастващи опасения на
Коментари Харесай

Турската лира отчете най-големия спад сред валутите в Европа, Близкия Изток и Африка

Турската лира отслабна през днешния ден на фона на възходящи опасения на вложителите по отношение на влошаващите се стопански условия в страната, оповестява Ройтерс. Лирата загуби към 0.7 %, отчитайки максимален спад измежду страните от Европа, Близкия Изток и Африка, откакто данни демонстрираха по-голям от упования недостиг по настоящата сметка през февруари, а безработицата също набъбна.
Очакванията за инфлацията в страната също скочиха през последните седмици поради опасения дали централната банка ще резервира твърда политика на фона на непрекъснат напън от страна на държавното управление за понижаване на лихвите.
Очаква се централната банка да вземе решение по този въпрос по-късно тази седмица. Курсът на лирата регистрира непрекъснат спад откогато промяната на четирима шефове на централната банка в границите на две години хвърли подозрения върху доверието в институцията, отбелязва организацията.
Дефицитът по настоящата сметка на Турция през февруари е бил в размер на 2.6 милиарда $, заяви турската централна банка, представена от "Хюриет дейли нюз ". Увеличението е с 1.23 милиарда $ в съпоставяне със същия месец на предходната година.
Равнището на безработицата в страната е било 13.4 % през февруари, оповестява турската частна телевизия НТВ, базирайки се на данни на националния статистически институт. На годишна база равнището на безработицата се е повишило с 0.7 процентни пункта. През януари регистрираната безработица е била от 12.2 на 100.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР