Турската лира достигна за кратко ново рекордно дъно от 18,85

...
Турската лира достигна за кратко ново рекордно дъно от 18,85
Коментари Харесай

Турската лира отбеляза нов спад спрямо долара

Турската лира доближи за малко ново рекордно дъно от 18,85 по отношение на $ в ранната търговия в понеделник предвид на общото повишаване на зелените пари и геополитическите опасности.

Валутите на нововъзникващите пазари бяха подложени на взаимен напън, откакто доларът се увеличи внезапно в петък след мощния отчет за пазара на труда в Съединени американски щати през януари, който допуска, че Федералният запас може да продължи с политиката на повишение на лихвите по-дълго от предстоящото.

Индикациите, че Съединените щати ще упорстват за по-твърда позиция във връзка с използването на глобите против Русия, също усилиха натиска върху турската лира, откакто Вашингтон предизвести Анкара за износа за Москва на химикали, микрочипове и други артикули, които могат да бъдат употребявани в съветските военните старания в Украйна, събщава Ройтерс.

Пазарите наблюдават и за въздействието на мощното земетресение с магнитуд от близо 8,0 по Рихтер в централна Турция и северозападна Сирия, което аргументи гибелта на минимум 500 души и рани хиляди двете страни след сриване на здания в засегнатите от трусовете райони.

За последно турската лира доближи рекордно дъно на 26 декември, когато падна до 18,844 за $.

Турската валута отслабнала с близо 1% от началото на годината, а в границите на последните 12 месеца - с близо 38%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР