Турската лира достигна за кратко ново рекордно дъно от 18,85

...
Турската лира достигна за кратко ново рекордно дъно от 18,85
Коментари Харесай

Турската лира с ново дъно

Турската лира доближи за малко ново рекордно дъно от 18,85 по отношение на $ в ранната търговия в понеделник предвид на общото повишаване на зелените пари и геополитическите опасности.

Валутите на нововъзникващите пазари бяха подложени на взаимен напън, откакто доларът се увеличи внезапно в петък след мощния отчет за пазара на труда в Съединени американски щати през януари, който допуска, че Федералният запас може да продължи с политиката на повишение на лихвите по-дълго от предстоящото.

Индикациите, че Съединените щати ще упорстват за по-твърда позиция във връзка с използването на глобите против Русия, също усилиха натиска върху турската лира, откакто Вашингтон предизвести Анкара за износа за Москва на химикали, микрочипове и други артикули, които могат да бъдат употребявани в съветските военните старания в Украйна, събщава Ройтерс.

Пазарите наблюдават и за въздействието на мощното земетресение с магнитуд от близо 8,0 по Рихтер в централна Турция и северозападна Сирия, което аргументи гибелта на минимум 500 души и рани хиляди двете страни след сриване на здания в засегнатите от трусовете райони.

За последно турската лира доближи рекордно дъно на 26 декември, когато падна до 18,844 за $.

Турската валута отслабнала с близо 1% от началото на годината, а в границите на последните 12 месеца - с близо 38%./БНР
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР