Турската избирателна комисия одобри участието на Добрата партия, създадена от

...
Турската избирателна комисия одобри участието на Добрата партия, създадена от
Коментари Харесай

Турция допусна новата Добра партия до изборите, след като депутати от опозицията влязоха в нея

Турската изборна комисия утвърди присъединяване на Добрата партия, основана от отделилата се от националистите Мерал Акшенер, на предварителните парламентарни избори на 24 юни, заяви в. " Хюриет ".

Решението партията на Акшенер, която членуваше във втората най-голяма опозиционна мощ, Партията за националистическо деяние (ПНД), идва след спекулации дали новата организация ще може да взе участие, откакто вотът за парламент ще се организира година и половина преди плануваното.

Добрата партия беше основана през есента се показва като опция на ПНД. Последната не е част от държавното управление, само че разгласи, че ще влезе в съюз с ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), а по-късно изиска и изключителните избори за парламент и президент. Други анализатори считат, че Добрата партия насочва предизвикателство и към ПСР.

Малко преди решението на изборната комисия 15 (от 134) депутати от най-голямата опозиционна Републиканска национална партия (РНП) оповестиха, че напущат, с цел да станат част от Добрата партия. Говорител на РНП, Бюлент Тезджан, сподели, че концепцията е била на водача на партията му, Кемал Кълъчдароглу, и задачата е била да се обезпечи нужният брой кандидат-депутати.

Малко след основаването на партията петима депутати от ПНД оповестиха, че минават към Добрата партия. С тяхната поддръжка, както и с тази на РНП, Акшенер разполага с нужните ѝ по закон 20 депутати и по този начин на процедура проправиха пътя за " група " в Народното събрание. Това е минималният брой депутати за образуване на група, както и минималният за регистрация на парламентарните избори и за лъчение на претендент за президентските, а и за приемане на държавни средства за акцията.

Решаващ ден

Решението на РНП стана тематика на неприсъствен разговор сред турските партии, откакто ПРС упрекна опозицията, че се стреми да издигне Мерал Акшенер като кандидат-президент. Републиканците обаче отхвърлиха сходна информация като " клюки " и дадоха обещание, че на следващия ден ще бъде определен претендентът от РНП.

Преди няколко дни, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган свика предварителни избори на среща с водача на ПНД Девлет Бахчели, той насочи предизвикателство към водача на РНП, Кемал Кълъчдароглу, и изиска от него да се кандидатира, с цел да " види какъв брой гласа ще получи от народа ". " Смятам другите претенденти за инцидентни, за загуба в точния момент, " сподели още Ердоган.

Самият Кълъчдароглу посочи в изявление за турската NTV, че към момента не е решено кой ще е претендентът на партията му, само че увери, че тя би победила на 24 юни с " минимум 60% от вота. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (361)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР