Турската инфлация нарасна на годишна база през септември до 24-годишен

...
Турската инфлация нарасна на годишна база през септември до 24-годишен
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция удари през септември нов 24-годишен връх от 83,45%



Турската инфлация набъбна на годишна база през септември до 24-годишен връх от 83,45%, като нейното ускорение за 16-и следващ месец беше подсилено от слабостта на локалната валута (турската лира) и отрицателните последствия от съветската военна инвазия в Украйна, които се показват в продължаващо мощно повишаване на цените на суровините.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Турция се увеличи през септември с 3,08% по отношение на август, демонстрират данни на формалната статистика на страната.

Спрямо година по-рано инфлацията през септември се форсира до нов 24-годишен връх от 83,45% по отношение на 80,21% през месец август. Това е най-висока инфлация в страна от юли 1998 г.  насам и доста по-висока от тази през септември 2021 година, която беше на равнище от " едвам " 19,58%.

Графика на инфлацията в Турция на годишна база



Най-драстичен растеж през септември на годишна база имаше при транспортните цени (скок с цели 117,66%) вследствие на внезапното повишение на енергийните цени на фона на войната в Украйна, следван от този при цените на храните и безалкохолните питиета (с 93,05%), на мебелите и домакинското съоръжение (повишение с 89,68%), на жилищата (с 84,67%), на алкохолните питиета и тютюневите произведения (с 82,48%) и на цените в хотелите, кафенетата и заведенията за хранене (повишение с 81,34%).

Най-слабото годишно нарастване на цените през септември беше в областта на връзките (повишение с 30,76%), обучение (с 36,69%), облекло и обувки (с 40,28%) и опазване на здравето (с 60,84%).

Към края на септември Турската централна банка понижи главната си рента до 12% от 13% макар внезапно повишение на цените в страната, като банката още веднъж съобщи, че чака да стартира намаляване на инфлацията.

Миналата година президентът Реджеп Ердоган принуди централната банка да премине през поредност от понижения на лихвените проценти, които съгласно него са част от неговия " нов стопански модел ". Основната рента се намали макар възходящите потребителски цени.

Икономистите считат, че неговият метод е изострил последствията, които има в международен мащаб от скока на цените на храните и силата, породени от съветската инвазия в Украйна.

Инфлацията в Турция се трансформира в парещ политически въпрос преди общите избори през идната година - необятно обсъждани като най-тежките от две десетилетия ръководство на Ердоган.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР