Турската инфлация на годишна база се забави слабо през ноември

...
Турската инфлация на годишна база се забави слабо през ноември
Коментари Харесай

Невиждано от 18 месеца: турската инфлация леко отслабна

Турската инфлация на годишна база се забави едва през ноември до 84,4%, откакто през октомври доближи 24-годишен връх от 85,5%, демонстрират данни на публична статистика на страната. Това е първото известно закъснение на инфлационния напън в Турция от 18 месеца насам, написа БНР. 

Индексът на потребителските цени (CPI) на Турция се увеличи през ноември с 2,88% по отношение на октомври, когато обаче набъбна с 3,5 на 100.

Спрямо година по-рано инфлацията през ноември се забави до 84,39% от 85,51% през октомври.

Най-слабо нараства цените в информационната сфера - с 35,87% по отношение на ноември 2021 година

Най-драстичен растеж през ноември на годишна база имаше още веднъж при транспортните цени (скок с 107,03%, само че след напредък с цели 117,2% през октомври), следван от този при цените на храните и безалкохолните питиета (повишение с 102,3% след напредък с 99,1% месец по-рано), на мебелите и домакинското съоръжение (повишение с 92,83% след напредък с 93,6% през октомври), на жилищните комунални разноски (с 82,85), до момента в който цените на облеклата и обувните такъми се покачват през ноември с 36,96% по отношение на година по-рано, само че след напредък с 41,3% през октомври.

Цените в Турция скочиха внезапно, откогато централната банка на страна стартира да понижава лихвените проценти през предходната година, с цел да подтиква кредитирането. Миналия месец тя обаче съобщи, че е завършила цикъла си на облекчение (намаляване) на лихвите, откакто намали референтната лихвена ставка от септември 2021 година насам с общо 10 процентни пункта до ни от 9%.

В същото време централната банка предвижда, че инфлацията в Турция ще доближи 65% в края на годината, като днешните данни за много едва закъснение на инфлацията през ноември към 84,39% слагат под въпрос тази оценка.

Банката беше изправена пред напън от страна на президента Реджеп Ердоган да понижи лихвените проценти до едноцифрено равнище, защото той упорства за стопански напредък преди неговата кандидатура за нов президентски мандат през 2023 година Неортодоксалната политика на понижаване на лихвените проценти в изискванията на висока инфлация отслаби турската лира по отношение на $ с съвсем 30 % през тази година.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР