Турската икономика расте по-бавно, а цените на някои основни продукти

...
Турската икономика расте по-бавно, а цените на някои основни продукти
Коментари Харесай

Скъпотия в Турция – цените растат, лирата се свлича

Турската стопанска система пораства по-бавно, а цените на някои съществени артикули не престават да порастват, написа немският “Ханделсблат ”. Чаят да вземем за пример към този момент коства с 40% по-скъпо, кафето е поскъпнало с 21 %, а захарта с 20 %. Млякото и млечните артикули са вдигнали цените си с една трета единствено за една нощ. Решението е на държавното управление, само че управляващите не дават пояснение за покачването на цените, изяснява “Ханделсблат ”.

Енергийният регулатор в страната подвигна цената на бензина със 7 на 100. Сметките за вода в индустриалните зони към Истанбул да вземем за пример са с 80% по-високи. Повишение ще усетят и частните семейства – те ще заплащат 40% по-високи сметки за вода.

Турската лира продължава да потъва

“Лирата доближи ново дъно ” – това беше новината в деня след преизбирането на Ердоган за президент. Обезценяването на турската валута е наклонност от много време насам. Само от началото на годината тя е поевтиняла с към шест % по отношение на $. А в последните пет години от ръководството на Ердоган турската лира се обезцени с 80 на 100.

В резултат от това породи голяма инфлация, която прави живота на турците все по-труден. Вносните артикули непрекъснато нарастват поради обезценяващата се турска лира. По-бедните семейства се постанова да харчат огромна част от скромните си приходи за базисните си ежедневни потребности.

Ердоган компрометира Турската централна банка

“С все по-сериозната политическа неустановеност и въвеждането на президентската система през 2018 година, Турция влезе в икономическа серпантина надолу ”, обобщава обстановката професор Ердал Ялчин от Института за международна стопанска система в немския град Кил.

Част от проблемите са породени от странната икономическа и финансова политика на Ердоган. Централните банки нормално се борят с инфлацията, като покачват лихвените проценти – задачата е заемите и вложенията да станат по-скъпи, а по този метод стопанската система да се успокои и цените още веднъж да се намалят. Ердоган обаче пое по противоположния път – намеси се директно в решенията на Турската централна банка и заповяда лихвените проценти да се намаляват, вместо да се подвигат. От това инфлацията набъбна в допълнение.

Според президента това ще даде опция на фирмите да влагат по-свободно, което щяло да помогне на стопанската система. Икономическият метод на Ердоган обаче уронва доверието в независимостта на централната банка на Турция.

Финансова помощ от Залива и Русия

Статистиката от 2022 година сложи Турция преди всичко по стопански напредък в Г-20. Това обаче значително се дължеше на евтините заеми, субсидираните сметки за електричество и повдигането на минималната работна заплата и пенсиите – все решения, които държавното управление на Ердоган взе по време на предизборната акция, написа “Ханделсблат ”. Сега обаче президентът вероятно ще спре с “предизборните дарове ”.

Страната очевидно получава финансова помощ от страните от Залива – нещо, което самият Ердоган удостовери в изявление за турската секция на Си Ен Ен. Затова таман тези страни ще са първите, които турският президент ще посети след изборната си победа.

Правителството в Анкара би трябвало да е признателно и на Русия. Турция получи от Москва пролонгация за заем в размер на 24 милиарда $, както и понижение на цените за купувания съветски газ. Освен това Турция получи 20 милиарда щатски $ под формата на планово финансиране за построяването на атомна електроцентрала в южната част на страната.

Автор: Миша Ерхарт, Дойче Веле

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР