Туроператори настояват спешно да се създаде Гаранционен фонд, в който

...
Туроператори настояват спешно да се създаде Гаранционен фонд, в който
Коментари Харесай

Туроператори: Спешна помощ за провалени пътувания

Туроператори упорстват незабавно да се сътвори Гаранционен фонд, в който страната да налее 69 млн. лв.. С парите ще бъдат обезщетени клиенти, които са предплатили пътуванията си, само че не са ги осъществили поради пандемията.

Туристическите компании не работят към този момент цяла година, приходите им са нулеви, по тази причина не могат да изплатят компенсациите. Помощта, планувана за тях от страната, се бави с месеци, а и не може да се употребява за обезщетения, тъй като е за други потребности.

Срокът за възобновяване на сумите поради провалени пътувания изтича на 13 март 2021 година, по-късно парите стават изискуеми - в случай че някой клиент заведе дело, това значи, че туристическата компания може да бъде оповестена в неплатежоспособност. В същото време България е застрашена с наказателна процедура от Европейската комисия поради забавянето, съобщи Павлина Илиева, ръководител на Обединение " Бъдеще за туризма ".

" Ние не желаеме парите да минават през компаниите, а непосредствено да стигнат до клиентите ", уточни Илиева. А в бъдеще туроператорите и турагентите ще влязат с вноски в капитала на Гаранционния фонд.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма подобен фонд за пътуванията, съобщи зам.-председателят на обединяването Димитър Балтов. По думите му, основаването на тази конструкция ще донесе успокоение освен на компаниите, само че и на хората, които употребяват туристически услуги. Защото с парите от него могат да се покриват вреди при всевъзможни форсмажорни условия - експлоадиране на вулкан, урагани, наводнения и други естествени бедствия или пък банкрут на туроператор, какъвто бе казусът с " Томас Кук ".

И в този момент туроператорите заплащат застраховка " Туристическа отговорност ", която да покрива сходни вреди. Но клиентът самичък би трябвало да си търси парите от застрахователя и процедурата е много комплицирана.

" Туроператорите са под вода, корабокруширали са в намерено море, имат потребност от брегова защита да им хвърли избавителен пояс, с цел да не се удавят. Най-лошото е, че клиентите им ще бъдат удавени дружно с тях ", разказа обстановката Балтов.

От сдружението са създали анкета, в която са взели участие 102-ма от членовете му. Тя демонстрира, че малко над 19 млн. лв. са нужни за възобновяване на средствата на клиенти, а съвсем 14 млн. лв. не доближават. Над 23 400 туристи са трансферирани по неосъществени пътувания от 2020 година, които няма да могат да се осъществят и през 2021 година Причината е, че ограничаващите ограничения не престават, а изискваните PCR проби на границите оскъпяват доста пътуванията.

Зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) проф. Георги Рачев съобщи, че страната ни е изгубила скъпо време, в което страната е можела да осъществя стратегия за подкрепяне на целия бранш. Той се базира на Директивата на Европейски Съюз, че всички, които купуват туристически пакет, би трябвало да са изцяло предпазени при положение на несъответствия или неплатежоспособност на търговеца или туроператора.

Идеята за основаването на Гаранционен фонд е от 4 година, само че предходният министър на туризма Николина Ангелкова по този начин и не схванала нейния смисъл. Сега браншът има поддръжката на вицепремиера Марияна Николова, само че е нужно основаването на структурата да мине през Народното събрание. В същото време поради изборите депутатите няма да вървят на работа от 5 март. Затова от сдружението са написали писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Кирил Ананиев с молба да решат казуса.  

Според Павлина Русева, България е една от страните, отделили минимум средства за подкрепяне на туризма - едвам 6,7% от всички разноски за бизнеса. За съпоставяне, в Хърватия са заделени 498.4 млн. евро за бранша, Сърбия и Северна Македония са подкрепили туроператорите и техните застраховки, Дания е отпуснала 200 млн. евро, а Словакия - 100 млн. евро. Големите страни като Испания са обезпечили 4.25 милиарда евро, Италия – 625 млн. евро, а рекордьор е Франция с 18 милиарда евро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР